نان سالم چیست؟
نان سالم چیست؟
1- نان سالم ارزش غذائی وخواص درمانی دارد .
( نانی ارزش غذائی دارد که ازآرد کامل یا آرد 7٪ تشکیل شده باشد.نیاز انسان به فیبر روزانه 30گرم است که 15 گرم آن بایستی از طریق نان سبوس دارومابقی از طریق مصرف سبزیجات – حبوبات ومیوجات تامین شود .
2- نان سالم خمیر پر خواب دارد.(زمان خواب خمیر نباید کمتر از 1 ساعت باشد تا آنزیم فیتاز فعال واسید فیتیک آرد نابود واملاح ( آهن وکلسیم وفسفر ومنیزیم وروی ) آن آزاد گردد.
3- نان سالم زمان پخت طولانی دارد.(نان لواش حدود 60 ثاینه –نان سنگک وتافتون حدود 120 ثانیه –بربری حدود 5 دقیقه – نیمه حجیم وحجیم 20 تا 30 دقیقه )
4- نان سالم شعله مستقیم از روی باند تنور حذف می شود.
( باحذف شعله مستقیم از روی نان زمان پخت بجای 15 ثانیه به حدود 60 ثانیه می رسد وبافت نان مغز پخت ورخ نان نیزبرشته و خوش رنگ می شود.)
5- نان سالم پهن ونازک نیست .( هرچه نان کلفت تر باشد در حین پخت ؛نشاسته آرد بیشتر وبهتر ژلاتینه می شود وبافت نان اسفنجی شده و حذب آب نان را بالا برده واز بروز رفلاکس و پدیده اسیدوز در معده جلوگیری کرده وبسیاری از بیماریهای گوارشی را برطرف می سازد.
6- نان سالم جوش شیرین –بیکینگ پودر وجوهر قند ندارد درعوض به هرکیسه آرد حدود 200 گرم مخمر و10 عدد چانه خمیر ترش تزریق میگردد.تا نان پوک ومتخلخل وخوش سیما گردد.
7- نان سالم باید آرد کامل( سبوس دار7٪) داشته باشد نه اینکه با ریختن سبوس زیرچانه یاروی خمیرمدعی پخت نان سبوس دار شویم.
8- نان سالم ٰ رخ زرد وطلائی دارد نه سیاه وتیره . تزریق سبوس مصنوعی به خمیر رخ نان را تیره وطعم آن را تلخ میسازد.
9- نان سالم نباید روغن داشته باشد روغن عامل چاقی وبروز دیابت است . هرگرم روغن 9کیلو کالری انرژی تولید می کند که در ابتلا به سکته وسرطان وچربی خون موثر است.
10- نان سالم نباید شکرسفید داشته باشد چون قند نان را افزایش داده ودر ابتلا به چاقی ودیابت موثر است.
11-نان سالم نباید ازآرد سفید(15٪ و18٪ ستاره ونول) تهیه شده باشد چون قند نان سفید دوبرابر نان سبوس دار است وحدود 85٪فیبر واملاح وویتامینهای نان سفید درحین آسیابانی گندم ؛دورریزمیشود.
12- نان سالم ( تهیه شده با آرد کامل ) زودتر از نان سفید کپک می زند چون چربی واملاح آن با آسیابانی دورریز نشده است.
13- لقمه پذیری – برش پذیری –جویدن –بلعیدن – هضم وجذب نان سالم (با آرد کامل وخواب کامل ) روان تر راحت تر وسبک تر از نان سفید است.
14- بو – عطر – مزه –طعم – نان سالم (تهیه شده با آرد کامل وخواب کامل ) بیشتر ودلچسب تر از نان سفید است.
15- رنگ – رخ – زیبائی ظاهری – تاولهای روی نان سالم زرد تر وزلال تر(اثری از تیرگی نخواهید دید) از نان سفید است.
16- رنگ ورخ آرد کامل واقعی به هیچ وجه تیره نیست بلکه زرد و روشن است
17- آرد کامل واقعی بوی نم ونا نمی دهد چون در حین آسیابانی نم زنی نمی شود
18- نان سبوس دار واقعی ( جو یا گندم ) به هیچ وجه تلخ وبد مزه نمی شود مگر اینکه بجای آرد کامل ؛ سبوس مصنوعی به آن تزریق شده باشد
19- نان سالم نیازی به تزریق زرچوبه وادویه برای زردسازی وزیبا سازی ندارد.
20- تزریق بیش از حد زرچوبه وجوش شیرین به خمیر باعث زردی رخ نان می گردد.
محمد رضا خواجه
دکترای کسب وکار – متخصص نانهای سنتی
کارشناس وزارت بهداشت دردانشگاه علوم پزشکی اصفهان