علت شکست طرح هدفمند سازی وهوشمند سازی نان چیست؟
دولت آقای رئیسی به شرطی در طرح هدفمندی وحذف سوبسید نان موفق می شود که وزیر اقتصاد و اعضا کارگروه طرح هدفمندی او وهمه بازرسانش در سراسر کشور اول یادبگیرند :
نان چیست؟ آردچیست؟ گندم چیست؟
خمیر چیست؟ خمیر گیر کیست؟ فرق خمیر گیر با چانه گیر چیست؟ فرق وابر وشاطر چیست؟
چند نوع نان در کشور وجود دارد ؟ وفرق نان تافتون و لواش چیست ؟
فرق خمیر تازه و ورآمده چیست؟ ووقتی در خمیر گاز تولید می شود چه اثری روی وزن چانه می گذارد و اگر وزن چانه نوسان پیدا کرد فکر نکنیم قاتل بوروسلی را پیدا کرده ایم؟
فرق چانه گیری دست با دستگاه چیست؟ و چرا وزن چانه ابتدا – وسط و انتهای خمیر نوسان پیدا می کند ؟ وما این نوسان را به حساب تقلب یا تخلف نانوا ننویسم.
وقتی آموزش باشد بازرس هر رویداد طبیعی در یک نانوایی را با عینک تخلف نمی نگرد ! وبجای انگ زدن به نانوا دستش را می بوسد که با نرخ چند سال پیش دارد کار می کند نه این که برایش فرم تخلف تعزیراتی پر کند!
وقتی آموزش باشد بازرس یادمی گیرد که درمحیط گرم نانوایی نمی شود با کاردک فلزی نان از تنور خارج کرد چون طبق اصل مجاورت سریعا داغ می شود ولی کارک دسته چوبی مانع داغ شدن و سوزاندن دست کارگر می شود
می فهمد که در محیط گرم نانوایی نمی شود ماسک زد چون غبار ارد وگرمای تنور برایش نفس تنگی می آورد وکشنده است
می فهمد که در نانوایی فروشنده نمی تواند دستکش پلاستیکی استفاده کند چون گرمای نان ۷۰درجه است و دستکش از پلیمر درست شده وباعث تولید مونومر می شود که سرطان زاست
می فهمد که در نانوایی نمی شود برای جلوگیری از ورود مگس پرده هوا نصب کرد چون گرمای محیط وغبار آرد معلق سنسورهای آن را از کار می اندازد و از کار می افتد
یاد می گیرد که نمی شود از ورود مگس به یک مغازه جلوگیری کرد چون مرتب باید درب مغازه باز وبسته شود و کنترل پذیر نیست! اگر بازرس توانست آشپزخانه خانه اش را کنترل کند نانوا هم می تواند مغازه اش را کنترل کند
می فهمد که نمی شود پنجره های یک نانوایی را مسدود کرد چون نانوا خفه می شود و وکار کردن در چنین محیطی مرگ اور است
می فهمد نمی شود دمای نانوایی را کنترل کرد نان با آتش تولید می شود وآتش هم گرما تولید می کند گرما هم دمای محیط را بالا می برد! اینجا اداره نیست که آقای بازرس زیر باد کولر نشسته باشد
از نظر ما آموزش علوم وفنون نانوایی برای پرسنل ومدیران فعال در حوزه نان بخصوص بازرسان از نان شب واجب تر است .وهر بازرس باید حداقل یک هفته در یک کارگاه نانوایی کار آموزی وکارورزی کندتا در د نان – خمیر – ارد – مشتری –کارگر – تخمیر – را از نزدیک لمس کند وجلوی مردم آبروی نانوا را بخرد نه این که ببرد ؟
نانوایی شغلی مهم-مقدس و نانوا عامل ایجاد ارزش افزوده در نان است گندم نماد جلال الهی ونان نماد جمال الهی است . تکریم نان وتجلیل از نانوا وظیفه همه است پیامبر فرمود اگر نان نبود نه نماز می خواندیم نه روزه می گرفتیم بی احترامی به نانوا وکوچک شمردن نان یعنی توهین به مخلوق ومحصولی که پیامبر در مدح ومنقبت آنها حدیث وروایت گفته است .
مراقب باشیم به این نانوایان کشور نیاز داریم با جرم تراشی – پرونده سازی –انگ رنی روح آنها را آزرده خاطر نسازیم
اگر نمی توانیم طرح هدفمندی را درست انجام دهیم نانوا مقصر نیست که هرروز جریمه بارانش می کنیم خودمان جرات وجسارت تصمیم گیری درست ومقتدرانه نداریم .اعتراف می کنیم که حق با نانواست ولی حقش را تضییع می کنیم. نرخش را نمی دهیم تا مبادا مشتری ناراحت شود وصندلی وزیر و استاندار دچار لغزش گردد ولی به محض بروز لغزش از سوی نانوا اورا روانه تعزیرات می کنیم . وآیه ویل للمطففین برایش می خوانیم ولی از بلایی که سرش آورده ایم حرفی نمی زنیم.
اشکال کار این است که یک سازمان واحد راجع به نان تصمیم نمی گیرد در قانون انتزاع وزارتخانه ها آمده که مسولیت نان باکسی است که مواد اولیه آن را ( آرد وگندم) تامین می کند یعنی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان غله کشور . ولی وزارت اقتصاد - صمت -کشور –بهداشت نیزهریک خود را متولی نان می دانند اما در جلسات کارگروه آرد ونان موقع تصمیم گیری برای نرخ که می رسد همه می گویند ما هیچ کاره ایم! اما موقع جریمه نانوا بابت جرم نکرده ! همه احساس تکلیف می کنند! ونانوا را مسبب ایجاد ضایعات نان می دانند در صورتی که تشتت آرا وتعدد مراکز تصمیم گیری مانع اتخاذ تصمیم واحد ووحدت رویه گردیده ونان را نابود کرده است.
به همین دلیل پارسال هیچ وزیری قبول نکرده که نمایشگاه بین المللی نان را افتتاح کند . لذا پیشنهاد ما به رئیس جمهور این است که هرچه زودتر بند اول فرمان ۹ ماده ای رهبری در خصوص نان را اجرا وسازمان تنظیم بازار نان را تاسیس و نان کشور را از بلاتکلیفی نجات دهد . تا بیش از این آسیب نبیند