علت شکست طرح هدفمند سازی وهوشمند سازی نان چیست؟

دولت آقای رئیسی به شرطی در طرح هدفمندی وحذف سوبسید نان موفق می شود که وزیر اقتصاد و اعضا کارگروه طرح هدفمندی او وهمه بازرسانش در سراسر کشور اول یادبگیرند :

نان چیست؟ آردچیست؟ گندم چیست؟

خمیر چیست؟ خمیر گیر کیست؟ فرق خمیر گیر با چانه گیر چیست؟ فرق وابر وشاطر چیست؟

چند نوع نان در کشور وجود دارد ؟ وفرق نان تافتون و لواش چیست ؟

فرق خمیر تازه و ورآمده چیست؟ ووقتی در خمیر گاز تولید می شود چه اثری روی وزن چانه می گذارد و اگر وزن چانه نوسان پیدا کرد فکر نکنیم قاتل بوروسلی را پیدا کرده ایم؟

فرق چانه گیری دست با دستگاه چیست؟ و چرا وزن چانه ابتدا وسط و انتهای خمیر نوسان پیدا می کند ؟ وما این نوسان را به حساب تقلب یا تخلف نانوا ننویسم.

وقتی آموزش باشد بازرس هر رویداد طبیعی در یک نانوایی را با عینک تخلف نمی نگرد ! وبجای انگ زدن به نانوا دستش را می بوسد که با نرخ چند سال پیش دارد کار می کند نه این که برایش فرم تخلف تعزیراتی پر کند!

وقتی آموزش باشد بازرس یادمی گیرد که درمحیط گرم نانوایی نمی شود با کاردک فلزی نان از تنور خارج کرد چون طبق اصل مجاورت سریعا داغ می شود ولی کارک دسته چوبی مانع داغ شدن و سوزاندن دست کارگر می شود

می فهمد که در محیط گرم نانوایی نمی شود ماسک زد چون غبار ارد وگرمای تنور برایش نفس تنگی می آورد وکشنده است

می فهمد که در نانوایی فروشنده نمی تواند دستکش پلاستیکی استفاده کند چون گرمای نان ۷۰درجه است و دستکش از پلیمر درست شده وباعث تولید مونومر می شود که سرطان زاست

می فهمد که در نانوایی نمی شود برای جلوگیری از ورود مگس پرده هوا نصب کرد چون گرمای محیط وغبار آرد معلق سنسورهای آن را از کار می اندازد و از کار می افتد

یاد می گیرد که نمی شود از ورود مگس به یک مغازه جلوگیری کرد چون مرتب باید درب مغازه باز وبسته شود و کنترل پذیر نیست! اگر بازرس توانست آشپزخانه خانه اش را کنترل کند نانوا هم می تواند مغازه اش را کنترل کند

می فهمد که نمی شود پنجره های یک نانوایی را مسدود کرد چون نانوا خفه می شود و وکار کردن در چنین محیطی مرگ اور است

می فهمد نمی شود دمای نانوایی را کنترل کرد نان با آتش تولید می شود وآتش هم گرما تولید می کند گرما هم دمای محیط را بالا می برد! اینجا اداره نیست که آقای بازرس زیر باد کولر نشسته باشد

از نظر ما آموزش علوم وفنون نانوایی برای پرسنل ومدیران فعال در حوزه نان بخصوص بازرسان از نان شب واجب تر است .وهر بازرس باید حداقل یک هفته در یک کارگاه نانوایی کار آموزی وکارورزی کندتا در د نان خمیر ارد مشتری کارگر تخمیر را از نزدیک لمس کند وجلوی مردم آبروی نانوا را بخرد نه این که ببرد ؟

نانوایی شغلی مهم-مقدس و نانوا عامل ایجاد ارزش افزوده در نان است گندم نماد جلال الهی ونان نماد جمال الهی است . تکریم نان وتجلیل از نانوا وظیفه همه است پیامبر فرمود اگر نان نبود نه نماز می خواندیم نه روزه می گرفتیم بی احترامی به نانوا وکوچک شمردن نان یعنی توهین به مخلوق ومحصولی که پیامبر در مدح ومنقبت آنها حدیث وروایت گفته است .

مراقب باشیم به این نانوایان کشور نیاز داریم با جرم تراشی پرونده سازی انگ رنی روح آنها را آزرده خاطر نسازیم

اگر نمی توانیم طرح هدفمندی را درست انجام دهیم نانوا مقصر نیست که هرروز جریمه بارانش می کنیم خودمان جرات وجسارت تصمیم گیری درست ومقتدرانه نداریم .اعتراف می کنیم که حق با نانواست ولی حقش را تضییع می کنیم. نرخش را نمی دهیم تا مبادا مشتری ناراحت شود وصندلی وزیر و استاندار دچار لغزش گردد ولی به محض بروز لغزش از سوی نانوا اورا روانه تعزیرات می کنیم . وآیه ویل للمطففین برایش می خوانیم ولی از بلایی که سرش آورده ایم حرفی نمی زنیم.

اشکال کار این است که یک سازمان واحد راجع به نان تصمیم نمی گیرد در قانون انتزاع وزارتخانه ها آمده که مسولیت نان باکسی است که مواد اولیه آن را ( آرد وگندم) تامین می کند یعنی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان غله کشور . ولی وزارت اقتصاد - صمت -کشور بهداشت نیزهریک خود را متولی نان می دانند اما در جلسات کارگروه آرد ونان موقع تصمیم گیری برای نرخ که می رسد همه می گویند ما هیچ کاره ایم! اما موقع جریمه نانوا بابت جرم نکرده ! همه احساس تکلیف می کنند! ونانوا را مسبب ایجاد ضایعات نان می دانند در صورتی که تشتت آرا وتعدد مراکز تصمیم گیری مانع اتخاذ تصمیم واحد ووحدت رویه گردیده ونان را نابود کرده است.

به همین دلیل پارسال هیچ وزیری قبول نکرده که نمایشگاه بین المللی نان را افتتاح کند . لذا پیشنهاد ما به رئیس جمهور این است که هرچه زودتر بند اول فرمان ۹ ماده ای رهبری در خصوص نان را اجرا وسازمان تنظیم بازار نان را تاسیس و نان کشور را از بلاتکلیفی نجات دهد . تا بیش از این آسیب نبیند

هدف از بازرسی نانوایان  چیست؟ بازرس دروغگو کیست؟

هدف از بازرسی نانوایان چیست؟ بازرس دروغگو کیست؟

حضرت علی در مورد ویژگیهای بازرسان(عیون) در حکومت اسلامی می فرمایند:

متملق- تهمت زن – دروغگو -خیانت کار -تفرقه انگیز نباشند. ولی این روزها کمتر بازرسی را می یابید که عاری از این رذائل اخلاقی باشد فقدان فضائل اخلاقی به یک طرف فقدان تخصص و تسلط فنی وعلمی در رشته نان ونانوایی هم به یک طرف وگاهی داشتن رئیس دروغگو ! هم مزید برعلت شده و نظام بازرسی مارا به قهقرا کشانده وباعث دلزدگی- دلسردی – سرخوردگی -یاس وناامیدی در بین اصناف و نانوایان کشور شده وخروجی آن سقوط نان وتخریب سلامتی مردم است که مغایر فرمایشات رهبری است.

در این بخش ضمن نقد عملکرد بازرسان کشور آثار مخرب بازرسیهای نپخته روی پخت نان را به تصویر می کشیم. تا همه بدانند که چه کسانی برای تولید کنندگان وکارآفرینان سنگ اندازی می کنندومغایر اهداف نظام گام برمی دارند .وقتی رهبر انقلاب شعار سال را مانع زدایی از تولید می نامند چنین بازرسانی در اطاق اصناف یا سایر سازمانها مانع تحقق این شعارند وبرخلاف فرمایشات رهبری گام برمی دارند که شایسته است هرچه زودتر برکنار شوند.

برخی از این تیپ بازرسان منفی روی صندلی اطاق اصناف شهرشان نشسته اند واز پول اصناف حقوق می گیرند ولی روبروی اصناف می ایستند؟! ونانوایان شهر را نجاست خوار می نامند! در صورتی که خود از دسترنج همین نانوا ارتزاق می کنند. اینها مثل سن در مزرعه به اصناف وکارآفرینان حمله می کنند تا فاتحه تولید را در کشور بخوانند! ونشان دهند همسو با امپریالیسم علیه استقلال ایران در حوزه گندم عمل می کنند.وفرقی با دشمن ندارند. این تیپ بازرسان فقط دنبال جرم تراشی وپرونده سازی برای نانوایان شهر هستند وهیچ اطلاعی از اهداف بازرسی -مراحل بازرسی – بایدها ونباید های بازرسی ویژگیهای یک بازرس ندارند حتی اگر دکتری هم داشته باشند وصندلی بازرسی را اشغال کرده باشند. نمره شان صفر است.

اینها نمی دانند هدف از بازرسی نانوایان انتقام جویی وعیبجویی نیست عیب یابی و اصلاح امور است مچ گیری نیست دستگیری از اصناف است. وبازرسی ابزار رسیدن به هدف ( بهینه سازی نان ) است نه هدف . لذا بازرسی که خلاف فرمایشات امیر المومنین عمل کند صلاحیت استخدام به عنوان عیون را ندارد وباعث رواج فساد در جامعه می شود. علامت ونشانه های یک بازرس بد ودروغگو عبارت است از کسی است که :

1-تاخیر در آغاز بکار نانوایی را عدم رعایت ساعات پخت می نویسد وبرای نانوا جریمه چند میلیونی صادر می کند در حالی که نانوایی قائم به شخص است ونانوا هیچ کنترلی روی قطع ووصل شدن آب وبرق وگاز وکارگرش ندارد وبه لطف سیاستهای غلط دولت در پایین نگه داشتن نرخ نان ،همه از کار در نانوایی فراری شده اند وکشور با قحط الرجال کارگر نانوایی مواجه است ومواخذه کارگر بابت تاخیر درورود یا تعجیل در خروج به منزله قهر کردن او با کار وتعطیلی نانوایی می باشد

2-تعطیلی نانوایی بابت -حضورنانوا در مزار شهید- بیماری نانوا- نداشتن آرد یا غیبت کارگر یا تاخیر در تخلیه توسط راننده و... عرضه خارج از شبکه محسوب میشود ونانوای بی گناه را مجرم معرفی می کند وباپرونده سازی برایش اورا روانه تعزیرات می کند تا بابت گناه نکرده 10 برابر جریمه شود!؟

3- نوسان وزن چانه در اثر تخمیر وتولید گاز را کم فروشی می نویسد وکسری یک چانه را به همه چانه ها تعمیم می دهد ! ونانوارا روانه تعزیرات می کند تا 10 برابر جریمه شود

4- نداشتن ترازوی دیجیتال را جرم می نویسد وبرای نانوا پرونده سازی می کند در صورتی که عمر مفید این ترازوها در یک نانوایی 6 ماه است وبخاطر گرما وغبار آرد از کار می افتد .

5-عدم درج قیمت نان را جرم خوانده برای نانوا 10 میلیون تومان جریمه می نویسد درصورتی که می داند نانوایی تک محصولی است ونرخ نان همیشه ثابت ویا 3 سال یک بار تغییر می کند

6- پخت نان کنجدی ودریافت حق الزحمه بابت مصرف کنجد را گران فروشی خوانده وبرایش پرونده سازی می کنند.

7- اتمام تاریخ اعتبار کارت بهداشت را عدم رعایت دستورات بهداشتی می نویسند

8- مصرف نمک در خمیر برای طعم دهی به نان وجلوگیری از متلاشی خمیرضعیف را مصرف مواد غیر مجاز می خواند وبرای نانوا جرم تراشی کرده (که خلاف فرمایشات رئیس قوه قضاییه است) روانه تعزیرات میسازد

9-بالا بودن پی هاش نان یاخمیر را مصرف جوش شیرین می نامد در صورتی که سن زدگی وضعف گلوتنی آرد باعث شده خواب خمیر کمتر گردد(تا متلاشی نشود) وپی هاش آرد پایین نیاید

(پی هاش آب وآرد بالای 6 است) .تست خمیر تازه همیشه پی هاش را بالا نشان می دهد وباید خمیر آماده پخت را تست کنیم نه خمیر تازه .حد مجاز پی هاش 6 است.

متاسفانه این روزها دروغگویی وتهمت زنی به نانوا برای برخی بازرسان یک امتیاز محسوب می شود وموجب ارتقاء وابقاء در پست. سعی کنیم ریشه داشته باشیم وباتیشه به ریشه خود نزنیم.

چند درصد نرخ نان را آرد تشکیل می دهد؟

چند درصد نرخ نان را آرد تشکیل می دهد؟

در حال حاضر در کشور ایران آرد به سه نرخ متفاوت به فروش می رسد لذا نان هم باید به سه قیمت متفاوت به فروش برسد

۱-آرد دولتی هر کیسه با هزینه حمل وتخلیه حدود ۴۰ هزار تومان

۲-آرد نیمه دولتی هر کیسه باهزینه حمل وتخلیه حدود ۶۰ هزار تومان

۳- آرد آزاد هر کیسه حدود ۶۰۰ هزار تومان

برای این که بفهمیم چند درصد نرخ یک نان را آرد تشکیل می دهد پاسخ به چند سوال الزامی است:

۱-چه نوع نانی می پزید ؟ تافتون-لواش –سنگک-بربری

۲- وزن چانه جقدر است؟

۳- نرخ نان در شهر شما چقدر است؟

۴-کدام شهر هستید؟

متاسفانه از زمانی که تعیین نرخ نان در کشور استانی شده ضربه مهلکی به نان زده شده چون استانداران عموما جرات وجسارت نرخ دادن را ندارند و بنا به مصلحت اندیشی ومحافظه کاری خود واز ترس اعتراضات احتمالی بجای دادن نرخ وزن چانه را کم کنند و نرخ نان استان وشهر خود را به پایین ترین حد ممکن تنزل می دهند ونتیجه این تفکر اشتباه در حوزه نان عبارت است از :

۱-فرار نانوایان ماهر وقحط الرجال کارگربه دلیل دستمزد های پایین

۲-سقوط سحر خیزی وسقوط تخمیر

۳- سقوط زمان پخت به دلیل کاهش وزن چانه از ۲۰۰ گرم به ۱۵۰گرم

۴-حذف مخمر ورواج مصرف جوش شیرین

۵- اخراج پرسنل وجاگزینی دستگاه بجای دست

۶- فرار عطر وبو ورنگ ورو –ارزش غذایی وخواص درمانی نان

۷- ناتوانی نانوا در خرید قدح جهت خواب خمیر

۸-نخریدن صابون –موادشوینده-روپوش وشلوارو سقوط بهداشت در نانواییها

۹-زیان ده شدن نانوایی و ورشکستگی شغلی

۱۰-لغزش شغلی

طبق محاسبات دقیق علمی وفنی به عمل آمده تنها ۲۰ درصد نرخ یک نان دولتی را آرد تشکیل می دهد .مابقی هزینه های جاری وپرسنلی است که شامل:

۱-آب

۲-برق

۳-گاز

۴-بیمه

۵-دستمزد

۶- دارایی

۷-مخمر ونمک

۸-ملزومات مصرفی مثل روپوش وشلوار و موادشوینده

۹-اجاره

۱۰-عیدی وسنوات

که این هزینه های نانوایی هر روز وهرماه گران میشود ونانواباید بادرامد چند سال پیش بسازد وبسوزد! اسف بار تر از همه این که از سال ۱۴۰۰ به دستور دولت نرخ جریمه ها ی به اصطلاح تخلفات نانوایی هم ۱۰ برابر شده! که با نرخ های نان اصلا همخوانی ندارد! لااقل کاری کنیم که نانوا بتواند از عهده پرداخت جرایم سنگین وناعادلانه وبازرسیهای سمی وغیر کارشناسانه برآید

متاسفانه در حال حاضر حق نانوا (نرخ سرسال) را نمی دهیم و مجبورش کرده ایم نان امسال را به نرخ پارسال یا چند سال پیش بفروشد بعد با هر بهانه غیر فنی وغیر علمی بواسطه بازرسان ناشی وناوارد برایش جرم تراشی می کنیم و فرم تخلف ! (همگی دورغ است) پر می کنیم و از زندگی سیرش می سازیم! آیا می خواهیم شغل نانوایی را نابود کنیم؟ آیا نمی فهمیم اول خودمان نابود می شویم ؟ چون نانی که می خوریم دیگر نان نیست وبه قول رئیس اسبق پژوهشکده غله کشور هرچه مردم این نانها را نخورند سالم ترند!

پس مسبب اصلی این اتفاق خطر ناک دولت ومسولان طرح هوشمند سازی نان هستند که نمی دانند چه می کنند و چه بلایی بر سر نان می آوردند!

سهم آرد در نرخ نان چقدر است؟

۱-اگر از آرد دولتی استفاده می کنید که هرکیسه با حم

ادامه نوشته