نان کیلوئی آری یا نه ؟!
آیا کیلوئی کردن هویت نان را کیفی می کند یا دیمی ؟!
سوال اول : هدف طراحان نان کیلوئی چیست؟
جواب : جلو گیری از سو استفاده نانوا !
سوال: مگر نهال تخلف را در حوزه نان را چه کسی کاشته است که ماالان دنبال خشک کردن ریشه های ان هستیم؟
ریشه تخلف در وزن نان دولتهای قبل در نرخ دهی به موقع بوده اند اگر دولتها نرخ نان را سر سال و براساس قیمت تمام شده می دادند هرگز هیچ نانوایی در مخیله اش فکر ارد فروشی و کم فروشی خطور نمی کرد. !
ولی وقتی استاندار شهر هنگام نرخ دهی بعد از تاخیر ۴(دوره احمدی نژاد) یا ۶ ساله (در زمان روحانی ) می گفت ما می دانیم حق بانانوایان است ولی به دلیل حساسیت شرایط !!! نمی توانیم نرخ بدهیم ولی می توانیم اجازه دهیم شما وزن چانه را کم کنید (آغاز جرقه کم فروشی در حوزه نان) چه توقعی از نانوا داریم؟
هیچ نانوایی ذاتا متخلف نیست که ما امروز نقشه می کشیم برای جلوگیری از کم فروشی نان را کیلوئی کنیم! وبه دره سقوط روانه کنیم.
سوال : آیا فکر می کنید با کیلوئی کردن نان کسی تخلف نمی کند؟!
اگر کسی چنین تصوری دارد اطلاعاتش در حوزه آرد ونان خصوصا نانهای سنتی صفر است! صفر !!
اگر این کار (فروش نان کیلوئی ) معیار درستی بود هرگز طی سالهای گذشته آن را کنار نمی گذاشتند تا بجای نان کشی چانه کشی کنند!
علل ناکارآمدی طرح نان کیلوئی :
1- ۱-رواج نان نپخته در کشور (وزارت بهداشت : یکی از عللی که مردم در مسجد نشسته نماز می خوانند خوردن ناهای سفید و جوش دار ونپخته است .)
2- ۲- یکی از معایب مطرح شده از سوی پژوهشکده غله برای نانهای سنتی کوتاهی زمان پخت است که در روش کیلوئی به شدت تشدید وضایعات را دوچندان میسازد . 3
- ۳- علت اصلی پذیرش فروش نان کیلوئی در برخی شهرها : دولت سرسال نرخ نمی داده واین روش راهی برای جبران هزینه های نانوایی است یعنی یک کیسه ارد ۴۰ کیلوئی حدود ۳۰۰ عدد چانه ۲۰۰ گرمی می دهد ونانوا برای این که کمتر داخل تنور برود بااجرای این روش وزن را دوبرابر کرده و بجای ۳۰۰ مرتبه ۱۵۰ مرتبه داخل تنور می رود وکمتر آتش اندامش را می سوزاند
. 4- ۴- علت کیلوئی بودن نان در قدیم : همه تنورها مسقف بودند (هوائی یا زمینی ) نه مسطح لذا نانوا مایل بود کیلوئی بفروشد تا کمتر اذیت شود ودر یک نانوایی ۸نفر ۸ کیسه می پختند و تامین می شدند همان نانوایی الان ۳ نفر ۱۶کیسه آرد می پزند وتامین نمی شود و پول خرید آرد ماه بعد را ندارند
5- ۵- طبق اصل ۴۴ قانون اساسی اصناف باید ازاد باشند تا بتوانند در فضای رقابتی نرخ محصول خود را طبق اصل عرضه وتقاضا تعیین کنند لذا دخالت در امر چگونگی فروش نان (کیلوئی یا دانه ای ) مغایر قانون اساسی وطرح آزاد سازی نرخ ارد است وقتی یک نانوا ارد ۵۰ هزار تومانی را ۶۰۰ هزار تومان می خرد باید بتواند خلاقیت ونبوغ شغلی خود را برای عرضه محصولاتش اجرا کند تا متضرر نشود.
6- ۶- این که برخی فروش نان کیلوئی را نسخه درمان درد نان ایران می پندارند کاملا اشتباه است درد نان ایرانی دخالت دولتها در نرخ نان بوده که همیشه کمتر از قیمت تمام شده بوده و باعث تخریب کیفیت نان های سنتی شده وافزایش ضایعات شده به طوری که در پیام امسال رهبری نیز شاهد گلایه ایشان بودیم .اگر دولت جدید می خواهد در طرح ازاد سازی نرخ نان موفق شود اشتباهات دولتهای قبلی را مرتکب نشود واز نرخ گذاری دستوری بپرهیزد انگاه نتایج خوبش را خواهد دید ماتجربه ازاد سازی دوره احمدی نژاد ( ابان سال ۸۹ ) را داریم نگران نباشید ما هم در خدمت اجرای این طرح هستیم تا کیفیت نان گزندی نبیند 7
- ۷- از نظر علمی زمان پخت نان باید به حدی باشد که نشاسته موجود در غلات به خوبی ژلاتینه شود ونان مغز پخت وبرشته شود تاوقتی وارد معده شد باعث جذب اسید معلق در معده کردد و از بروز پدیده ریفلاکس (ترش کردگی ) یا اسیدوز جلوگیری نماید وقتی نان را کیلوئی می کنیم مردم را روانه داروخانه می کنیم تابجای خوردن یک قرص نان سبوس دار صدها قرص رانیتیدین وسایمتیدین وشربت آلومینیم ام جی بخورند .
8- مادامیکه سرسال نرخ ندهیم حال نان خوب نمی شود وکیلوئی کردن (نان فله ای) هم دردی را دوا نمی کند اگر دولت دلش به حال نان می سوزد فقط دوکار بکند : نرخ نان را سر سال ابلاغ کند ۲- براساس قیمت تمام شده باشد نه تشخیص استاندار شهر
9- ۸- نان کیلوئی رطوبت نان را افزایش وسرعت کپک زدگی را تسریع می بخشد 10
- ۹- گرایش به طرف خمیر تازه بجای ورامده برای جبران قصور دولت در نرخ دهی درست
۱۰-- واحد نان در جهان قرص است نه کیلو !
باتصمیمات نپخته به پخت نانهای سنتی آسیب نزنیم. نان کیلوئی یعنی تخریب هرچه بیشتر کیقیت نان .
دکتر محمد رضا خواجه طراح پروژه بهینه سازی نانهای سنتی کشور -عضو کمیته نان طیب اساتن قدس رضوی -کارشناس وزارت بهداشت مدرس نانوایان سنتی کشور