1
قصه پرغصه نان، آرد و فقر غذایی، مروری بر تلاشهای انجام شده در ای ن حوزه .
سوءتغذی ه، پ یشگ یری و درمان
گردآوری: عل یاکبر اعظ می رئیس هیئتمدیره )نایز ی نان(
مقدمه :
از دیرباز توصی ههای حکیمانهای که پشتوانه تجربیات هزاران ساله دارد، پیرامون نان و گندم، در بین آحاد مردم و در سراسر جهان
پهناور، رایج بوده و بهعنوان یک راهکار سلامتی از سوی بزرگان آن جوامع به مردم سفارش میشده است .
این توصی هها که نتیجه تجربیات حکیمان و پزشکان شاخصی همچون ابوعلی سینا، و دستاوردهای پزشکی در طول تاریخ بوده است
زمانی جنبه حیاتی و تقدس پیدا م یکند که فرما یشات انبیا )علیهمالسلام( که حامل علم مطلق خداوندی هستند بر آن تأکید و نحوه
بهکارگیری این تجربیات را تشری ح میفرمایند .
جمله قدیمی و حکیمانه" نان قوت جان" که موید نظریه رفع سوءتغذ یه انسانها بهوسیله مصرف نان م یباشد، مورد تأیید کارشناسان
و پزشکان حوزه تغذیه قرار گرفته که با عبارت: قوت و قدرت انسان ی ا )سوختوساز بدن( از آن نامبرده میشود .
بر اساس تحقیقات انجام شده، د یرینشناسان نان را همزاد انسان قلمداد کرده، ارقام مختلف گندم در هر اقلیم و جغرافیا را متفاوت
و منطبق بر نیاز ارگانیکی و زیستی مردم همان دی ار دانستهاند .
اما متأسفانه همان قدر که عرصه آرد و نان، حوزه مهم و حیات ی سلامت و امنیت غذایی انسانها م یباشد به همان اندازه نیز مورد
سوءاستفاده قدرتمداران و سودجویان بینالمللی است .
توطئ ههای استکبار جهانی و صهیونیزم بینالملل با همکاری عوامل داخلی و آموزشدیده آنها زیر نظر کمپانیهایی نظیر فایزر،
مونسانتو و راکفلر خسارات زیادی را به کشاور زی و محصولات غذایی اعم از گندم، جو، ذرت، برنج و پنبه در ایران زده است که
دانشمندانی نظیر پروفسور علی کرمی، دکتر صالحی و دکتر خواجه و سایر عزیزان در تحقیقات خود بدان اشاره کردهاند .
مدافعان عرصه تغ ذیه سالم
این صحنه نبرد، افسران و سرداران خطشکن و ایثارگر کم ندارد. افرادی که با ازخودگذشتگی و بدون هیچ چشم داشتی شبانهروز
در حال مبارزه بوده، در این راه از سرزنش و تخریب ن یز نمیهراسند. آنان مصداق آیه )ولا یخافون لومة لائم( بوده که این صفت
صالحین است که خداوند ب الاترین مرتبه را برای آنان قائل شده است .
یکی از این عزیزان دکتر موسی صالحی این سرمایه بیبدیل کشور در حوزه تغذیه بوده که از پی شقراولان این نبرد نیز میباشد .
ایشان استاد دانشگاه شیراز، دکترای تخصصی تغذیه، (phd) ، عضو هیئتعلمی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز هستند که به
بخشی از رزومه قابلتوجه ایشان اشاره میشود .
- ۱ تدریس در ۱۲ موضوع تخصصی تغذیه در مقاطع مختلف دانشجویی، کارشناسیارشد تغذیه و دکترای عمومی .
2
- ۲ دارای ۱۶ طرح پژوهشی در موضوعات مختلف تغذیه
- ۳ مدیر اجرایی ی ازدهمین همای ش تغذ یه در ایران و طرح بزرگ امنیت غذایی .
- ۴ دارای ۱۴ مقاله تحقیقی منتشر شده در نشریات بینالمللی .
- ۵ سخنرانی در همایش بینالمللی امنیت غذایی و تغذ یه
- ۶ دارای بیش از ۷ عنوان کتاب با موضوعات مختلف مرتبط با تغذ یه و امنیت غذایی .
اینها فقط بخشی از اطلاعات موجود تا نیمه دهه ۹۰ میباشد که طبعاً با تلاش گستردهای که دارند تا کنون خیلی بیش از این است .
ایشان فقط در یک مقاله تحقیقی و پژوهشی در حوزه آرد کامل و نان و همچنین فواید آرد سبو سدار و خطرات و بیمار یهای ناش ی
از آرد سفید، تعداد ۱۴۴ مقاله تحقیقی داخلی، بینالمللی و ژورنالهای مربوط به تغذیه و طرحهای پژوهشی از سراسر مراکز علم ی
دنیا و متخصصین مطرح بینالمل لی در حوزه تغذیه را مورد مطالعه و دقت نظر و واکاوی قرار دادهاند .(1)
خوشبختانه نعمت این سرمایه مل ی نصیب ما اهالی استان فارس گردیده و بر این نعمت خدا را شاکری م .
دومین سردار این جبهه جناب آقای دکتر خواجه میباشد . هرچند سردار دلها، لقب اختصاصی حاجقاسم عزیز است؛ ول ی اجازه
میخواهم که ایشان را سردار دلها در حوزه آرد و نان بنامم .
هر جای ایران که حرف و حد یث نان بومی ، آرد کامل، نان سالم، سلامتی پای دار و... مطرح است، حتماً نام زیبای دکتر خواجه بر
تارک آن میدرخشد. رزومه ایشان از شمار بیرون است که به جهت جلوگیری از اطاله کلام از ذکر آنها صرفنظر میکنم .
هیچ واحد تولیدی در حوزه نان کامل در کشور نیست که ایشان و تیم همراهشان در موفقیت آن نق شی نداشته باشند و هیچ تجمع
و گردهما یی و سمیناری در خصوص آرد و نان کامل نیست که حضور پیدا نکنند .
بزرگواران دیگری مانند پروفسور علی کرمی ، استاد تمام علوم ژنتیک و مؤسس بنیاد مل ی سبک زندگی سالم میباشند که توصیف
فعالیتهای علمی و تحقیقی و پژوهشی ایشان به لحاظ تخصصی از عهده بنده خارج است .
همه این عزیزان علاوه بر آموزش و گسترش این فرهنگ در م حی طهای علمیپژوهشی و دانشگاهی ، در میدان عمل، اعم از تولید و
فراوری محصولات غذایی ارگانیک، گندم سالم، آرد کامل، تولید انواع نانهای بومی و صنعتی سبوسدار و نظا یر آن نیز مشغول تلاش
و فعالیت و جنگیدن با دشمنان سلامتی نوع بشر هستند که همگ ی قابل تقدیر و تجلیل میباشند.
علاوهبرآن، عده کثیری از متخصصان، کارشناسان و عالمان امر تغذی ه و بهداشت و پزشکان هستند که یافتههای پژوهشی ، تحقیقات
کلینیکی و بالینی خود را در قالب مقالات و رسالههای تحقیقی در مراکز علمی و دانشگاهی کشور منتشر کرده و با دانشمندان این
حوزه در مراکز تحقیقی و دانشگاههای مطرح دنی ا همکاریهای علم ی گستردهای را به ثبت رساندهاند. این ی افتههای پزشکی ثابت
کرده است که اکثر بیماریهای شایع در جوامع مختلف بهخصوص جوامع بهاصطلاح پیشرفته اعم از بیماریهای قلبی ، گوارشی ،
دیابت، چربی ، چاقی و امراض غیرواگیر، ناشی از تغذ یه ناسالم و فقر مواد غذایی به علت عدم مصرف نان کامل و ی ا مصرف نانهای
سفید میباشد.
3
جالب است بدانید که در اسرائیل تغییرات در جهت تضعیف مواد غذایی را با برچسب " No "kosher ی عنی "حرام" به جامعه یهود ی
خود ابلاغ و روی مواد غذایی درج گردیده است که از آن جمله نان سبو سدار را با برچسب " kosher " یعنی )حلال( و نان سفید را
با عبارت " No "kosher معرف ی مینماید و در حقیقت دستورات بهداشتی اسلام و اهلبیت علیهمالسلام را در این مورد اجرا کرده
و پیش بینی مولای متقیان را که فرمود: "لا یسبقکم فی العمل به غیرکم" تحقق بخشیدهاند.) ۲ )
برخی از فرمایشات آن بزرگواران که از کتب حدیثی استخراج گردیده به شرح زیر میباشد.) 3 )
۱ - امام صادق علیهالسلام: آب و نان از مهمترین )اصلیترین( خوراکیهای انسان و عامل حیات اوست.
)ولی متأسفانه این عوامل حیاتی با دستکاریهای ژنتیکی متأثر از سازمان صهیونیستی غذا و دارو و به عبارت بهتر مافیای غذا و
دارو از حیز انتفاع ساقط شده است.(
۲ - پیامبر اکرم صلیالل علیه و آله: وقتی نان بود منتظر چیز دیگر نمانید. )شای د پیام این فرمای ش این باشد که نان بهتنهایی شما را
کفایت م یکند و غذای کامل ی است(
۳ - امام صادق علیهالسلام خطاب به عبدالل ارجانی: آی ا نمیدانی که شفای تمام دردها حتی در آن خردهنانهاست؟ در این فرما یش
دو پیام است:
الف- پرهیز از ضایعات نان و استفاده از همه آنها.
ب - همان معنایی که ابوعلی سینا از غذای سالم بی ان کردهاند که: غذای شما دوای شماست.
۴ - پیامبر صلیالل علیه و آله: فرمودند: بهترین، اصلیترین، والاترین و کاملترین طعام شما نان است.
۵ - امام صادق علیهالسلام: بدن شما بر نان بنا شده است. )شای د معنای این فرمایش امام علیهالسلام این است که: هر چه بدن برای
سوخ توساز نیاز داشته باشد، بهتنهایی در نان وجود دارد.(
۶ - پیامبر صلیالل علیه و آله و سلم فرمودند: بهوسیله نان است که خداوند عبادت میشود و... . )مفهوم مندرج در این حدیث ای ن
است که: نان، اثرات اصلاحی بر رو ی روح و روان انسان دارد.(
این فقره نیز بخشی از تحقیقات ابوعلی سینا در خصوص اثرات اخلاقی و روحی و روانی است که غذاهای مختلف بر روی انسان
میگذارد؛ ولی متأسفانه بنا به دلای ل اجتما عی آن دوران و مخالفتها در حد تکفیر، نیمهکاره ماند.
آقای دکتر جمشیدی ) مسئول بخش دارو و درمان بنیاد برکت(، نتایج تحقیقی که در یک جامعه آماری قابلقبول روی دانشآموزان
منطقه سیستان و بلوچستان انجام داده بودند را اینگونه بیان کردند:
در دستهبندی که به طور همسان از نظر سنوسال، سطح تحصیلی، موقعیت مکانی و اجتما عی ، همسان بودن نمرات در دروس و
کارنامه تحصیلی و سایر فاکتورها ی موردنیاز انجام شد، در مدت ی ک دوره تحصیلی چندماهه، تغذی ه یک گروه از دانشآموزان با نان
تولید شده از آرد سفید بهعنوان گروه شاهد و گروه دیگر با نان تولیدی از آرد کامل انجام گرفت.
4
در نتیجه به طور متوسط، در دروس اختصاصی، گروهی که با نان سبو سدار تغذیه شده بودند نمرات آنان با میانگین بین ۳ تا ۴ نمره
از گروهی که با نان سفید تغذیه شده بودند بیشتر بود.) ۴ )
تأثیرات اجتماعی نان بدون سبوس و آرد سفی د
الف: سوءتغذ یه
عدم عزم جدی دولتها و متولیان امر تغذیه و سلامت و فقدان مدیری ت و تخصص و نبود برنامهریزی جهت اجرای فرمان مقام معظم
رهبری در خصوص تحقق مفهوم اقتصاد مقاومتی از یک سو و از سوی دی گر ورود مواد غذایی بیکیفیت، تراریخته و حداقل ب یخاصیت
و همچنین نان سفید به سبد غذایی مردم )به دلیل ارزا نتر تمامشدن قیمتها(، باعث شده هم از نظر کمی و هم از لحاظ کیفیتی،
انرژی و مواد مغذی لازم به توده قابلتوجهی از مردم بهخصوص قشر کمتر برخوردار و محروم، چه در حاشیه شهرهای مرزی و حت ی
درون شهرها نرسیده و بهمرور دچار سوءتغذیه گردند.
در تحقی قهای صورتگرفته ا ز س وی متخصصین امر از نظر کیفی، )که شاید نقش ۶۰ درصدی در بروز سوءتغذیه داشته باشد( به ای ن
نتیجه میرسیم که از زمان نخس توزیری دکتر مصدق ) ۶ ( برای تضعیف جامعه ایرانی با رسوخ فرهنگ استعماری برنام هریزی شده و
توسط مافیای غذا و دارو و تغییر سبک زندگی در حوزه بهداشت و غذا )با الگوگیری از تجربه هولوکاست غذایی و قحطی
برنامهریزیشده استعمار انگلیس در ایران در ابتدای قرن بیستم که منجر به مرگ نزدیک به ۸ تا ۱۰ میلیون نفر گردید( فقط در
بخش آرد و نان با تبدیل نان کامل به نان سفید و حذف سبوس و جوانه گندم، با احداث چندین کارخانه تولید آرد سفید آغاز و
سپس با استفاده از رسانه در جهت تغییر ذائقه ایرانی تکمیل و تبد یل به فرهنگ ی جدی د شد.
برابر اعتراف و اذعان متخصصان عالیرتبه تغذیه کشور و اساتید علم ژنشناختی، سونامی سرطان و بیماریهای گوارشی به وجود
آمده، یکی از نتایج رسوخ نانهای سفید و فانتزی بیکیفیت )که اصطلاحاً کنسرو نشاسته نامیده میشود( به سبد غذایی جامعه ایرانی
است.
به جز تهی سازی آرد از فاکتورها ی غذایی موردنیاز بدن از طریق سبوس گیری و حذف جوانه و قوه نامیه گندم، مصیبت دیگری بنام
تراریخته و ی ا تغییرات ژنتیکی نیز توسط کمپانیهای مونتسانتو و راکفلر دامنگیر مواد غذایی و محصولات غذایی کشور گردید که در
ادامه مفصلتر بدان اشاره خواهد شد.
جالب است که این دو کمپانی و بنیانگذاران آنان از صه یونیس تها ی به نام بوده که حتی در میان یهودیان نیز خوشنام نیستند و
اجداد آنان بنیانگذار بردهداری در کشورهای جهان سوم بودند.
مروری بر مقالات و مصاحبههای مرتبط :
۱ - پرفسور shewry در مقالهای تحقیقی تحت عنوان "گندم") wheat (، که در مجله گیاهشناسی دانشگاه آکسفورد به چاپ رسید
بررسی گستردهای را در اکثر کشورهای تولیدکننده گندم روی ارقام مختلف و در جوامع و قبایل و ملتهای مسلمان و مسیحی اعم
از کاتولیک، پروتستان و یهودی انجام داده است. در این تحقیق، حتی نوع استفاده آن جوامع از گندم و نان و شیرینی در بخشها و
موضوعات مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین اثرگذاریهای بهداشتی و نقش آن در سلامت انسان را بر روی اندامگانهای
مختلف بدن، ضمن تحلیلهای کلی نیکی در خصوص مواد حیاتی موجود در گندم بهخصوص میزان سلنیوم را بررسی نموده است.
5
در این پژوهش از ۴۵۲ نمونه در اروپای غرب ی بهخصوص بریتانیا و ۲۹۰ نمونه از آمریکا بهره گرفته است.
در ادامه این تحقیق در خصوص اثرگذاری در بهداشت و سلامت مردم از طریق پروتئین گلوتن گندم نیز بررسی شده است.
در این پژوهش ۱۴ مقاله تخصصی از مراجع علمی و دانشگاهی دنی ا )اروپا و آمریکا( نیز مورد مطالعه قرار گرفته و در پای ان مقاله بر
بهعنوان نیاز جامعه » بازگشت به گندم و آمدن در چرخه غذایی بهعنوان عنصر اصلی سبد غذایی برای سلامت انسانها «
بشری تأکید شده است.) ۵ )
۲ - اعظم فرمانی کارشناس تغذی ه معاونت بهداشتی، طی مقالهای تحقیقی اثرات سبوس و فیبر موجود در آرد سبو سدار را عامل
سلامت جامعه و اثرات تغذیهای و مغذی بودن آن، صرفنظر از اثرات بهداشتی در درمان یبوست و هضم غذا و همچنین نقش سبوس
و اثرات آن بر کلسترول خون، وا پای ش وزن و علاوهبرآن رابطه معکوس بین فیبر موجود در نان سبوسدار و ابتلا به سرطان پستان و
واپایش شاخص قند خون در بدن افراد دیابتی توصیه مینمای د که: برای کمک به سلامت ی و جلوگ یری از سوءتغذیه، نان سلامت
بخش یعنی سبوسدار را وارد سفره غذایی خود کنیم.
۳ - جمعبندی نظرات تحقیقی کارشناسانی از جمله زینب رشیدی کارشناس تغذیه معاونت بهداشت و دکتر آذر پیرا و پژوهشهای
انجام شده از سوی دانشجویان علوم تغذیه دانشگاه تهران این نتایج را به دست میدهد :
الف - نان سبوسدار با ایجاد سیری سلولی بهجای سیری شکمی مانع چاقی در افراد م یشود.
ب - از پیشرفت بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند.
ج - احتمال سرطان پسروده )کولون( و راس تروده را از بین میبرد .
د - نظام ایمنی بدن را تقویت م یکند.
ه - نانهای سفید یک ی از عوامل اصلی مشکلات قلبی و عروقی، روده و معده، دیابت و باعث بروز سرطانهای گوارشی و برخی
سرطا نهای مرتبط با تغذ یه میشود.
۴ - دکتر نبی شریعتی مسئول در سازمان غذا و دارو و عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران، طی گفتگو با ایرنا
متذکر شد: نان کامل و سبوسدار با استفاده از مخمرهای طبیعی سالمترین و مفیدترین عنصر تغذ ی های محسوب میگردد. ایشان
اضافه مینما یند:
از ۴۴ ماده غذایی موردنی از بدن با رعایت شروط بالا ۴۰ ماده آن از نان حاصل میشود.
این نوع نان برای افراد دیابتی خواص درمانی داشته، ضد کلسترول خون و ضدسرطان است و ۵۰ درصد خطر ابتلا به دیابت را پایین
آورده و تاکنون هیچ ماده غذایی و دارویی در رفع یبوست نتوانسته با نان سبو سدار رقابت کند. نان سبوسدار سرشار از املاح موردنیا ز
بدن اعم از آهن، کلسیم، فسفر، روی، منیزیم و همچنین ویتامینها ی، ۱,B۲,B۳B و E میباشد. وجود روی و نیاسین در سبوس،
افزایش سلامت عمومی چشم را به دنبال دارد و عامل کاهش ریسک بیماری )دژنراسیون ماکولا( یعنی ازبینرفتن بینایی در سنین
بالای ۶۰ سال میشود
۵ - خبرگزاری دانشجو طی یک گزارش از دانشگاه هاروارد مطالبی را منتشر نمود که خلاصه آن بدین شرح است:
6
دکتر kee san استادیار تغذیه دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد میگوید: ما شواهد واضحی را مشاهده کردهای م که مصرف
غلات کامل سبوسدار از جمله گندم نرخ مرگومیر ناشی از بیماریهای مختلف را پایین میآورد و مصرف یک اونس غلات کامل به
طور روزانه، احتمال مرگومیر زودهنگام را ۵ درصد و احتمال مرگومیر بر اثر بیماریهای قلب ی را ۹ درصد کاهش میدهد.) ۸ )
در پژوهش دکتر سان، ۱۱۸ هزار پرستار و کارشناس بخش سلامت شرکت داشتند و در طول ۲۶ سال پس از آغاز مطالعه، ۲۷ هزار
مرگومیر در بین افراد شرکتکننده در این تحقیق وجود داشته است.
بر اساس دادههای ثبت شده، کمتر از یکسوم این افراد کسانی بودند که غلات کامل مصرف میکردند که سایر عوامل، مثل سن بالا،
مصرف سیگار و مشروبات الکلی و سایر عوامل مؤثر در مرگومیر نیز دخالت داشته است و دو سوم از این افراد، کسانی بودند که آرد
بدون سبوس مصرف کردهاند. با حذف سبوس و جنین گندم، ۲۵ درصد از پروتئین غلات و حداقل ۱۷ فاکتور ریزمغذی اصلی حذف
میشوند.) ۸ )
۶ - در جدی دترین مطالعات بهعملآمده مندرج در ماهنامه پزشکی واپایش دیابت، محققان تحقیقات ی را روی ۲۸۰۰ شرک تکننده
فرامینگهام انجام دادهاند و نتیجه آزمایش حاکی از شیوع مقاومت به انسولین و نیز سندروم متابولیک بوده است.) ۹ )
در این تحقیق، به طور شاخصی در بین افرادی که فیبر موردنیاز بدن آنها از غلات کامل بوده درصد مقاومت به انسولین، کمتر از
افرادی بوده که کمترین میزان مصرف غلات کامل را داشتهاند و درصد شیوع سندروم متابولیک ۳۸ درصد در می ان افرادی که بالاترین
فیبر از غلات کامل را دارند پایینتر است.) ۹ )
نتیجهگیری:
باتوجهبه فواید عدیده نان کامل و زیانهای فراوان نان سفید که به بخش اندکی از آن اشاره شد، ضرورت اصلاح و سلامت تغذ یه و
جلوگیری از بروز بیمار یها بهوسیله مصرف نان کامل اهمیت بسیاری پیدا کرده که در اولین گام باعث جلوگیری از مصرف داروهای
شیمیایی شده و در نتیجه کمک شایان ی به اقتصاد و آرامش خانواده خواهد کرد. باید به این باور رسید که هزینه نان کامل در مقابل
هزینه دارو و درمان بسیار ناچیز است و نیز دانست که محصولات ارگانیک بسیار با ارزش هستند.
باید دید قی مت سلامتی چند است؟
مریض نشدن و معلول نشدن چقدر میارزد؟
راستی! سلامت جسم و جان چه اندازه ارزش دارد؟
خلاصه نتایج و برداشتی که از مجموع دهها مقاله علم ی تخصصی برداشت شده را به طور خلاصه میتوان ای نطور ذکر کرد:
الف- با مصرف یک قرص نان کامل یک عدد قرص شیمیایی از سبد درمان هر نفر حذف خواهد شد.
ب- نان بومی قیمت ندارد؛ چون سلامتی م یآورد و بیماری را م یبرد. )مقاله ۱۸ اسفند ۷۹ دانشکده فنی اصفهان دکتر خواجه (
ج- اگر ما سه سال مداوم نان کامل به مردم بدهیم بیماری آنمی ی عنی کمخونی و پوکیاستخوان از این کشور ریش هکن میشود.
)معاونت سلامت وزارت بهداشت(
7
د- هیچ ماده غذایی جهت تسهیل و بهبود عملکرد دستگاه گوارش یعنی )همه سوخ توساز بدن( با سبوس برابری نمیکند . به همین
دلیل سبوس را )طلای گیاهی( نامیدهاند. )ماندانا زارع مدیر غذایی دانشگاه علوم پزشکی جهرم(
ه- نان سبوسدار سیری سلولی میآورد نه سیری شکمی
و - در آخر اینکه، اکثریتقریبب هاتفا ق پزشکان تغذیه و حکیمان مطرح طب سنتی، نانهای بدون سبوس موجود را عامل بیماریهای
غیرواگیر رایج و سونامی سرطان م ینامند.
از ۵ ایرانی یک نفر یعن ی ۲۰ درصد مردم مبتلا به چاق ی، د یابت، چربی، فشارخون، بیماریهای کبد و سرطا نهای گوارشی است که
مهمترین عامل این بیماریها، خوردن نانهای ناسالم و سبوس گیری شده است و سن ابتلا به این ب یمار یها از ۶۰ به ۲۵ سالگ ی
کاهش ی افته است.
ب : بررسی آماری سوءتغ ذیه در کشور :
آماری که ارائه میگردد بدون محاسبه افراد برخوردار که تمکن مالی لازم را دارند است، حا لآنکه همان افراد نیز با تغییر سبک زندگی
و استفاده از نانهای حجیم از جمله باگت و تست و امثال آن که بیشتر از آرد س فید تهیه میشوند و آثار سوءتغذیهای را در بطن
خود دارند دچار سوءتغذیه هستند.
پرویز فتاح، ریاست بنیاد مستضعفان هدف از توزیع بستههای معیشتی را اثربخشی از نظر کالری، پروتئین، کلسیم و سا یر مواد مغذی
در بین اقشار کمدرآمد عنوان کرد، و این اذعان تلویحی به وجود گسترده سوءتغذیه در قشر کمتر برخوردار و تحت حمایت قلمداد
میشود.
وی اعلام نمود: ۳ میلیون خانوار مشمول دریافت این بست هها هستند.
آقای فتاح این ارقام را پس از استماع رئیسجمهور بعد از دریافت گزارش کارگروه مدیریت اقتصادی به اقشار کمدرآمد اعلام کرد و
گفت: این افراد با کمک بانک اطلاعات ایرانیان شناسایی یا ثبتنام شدهاند و در ادامه گزارش عنوان نمود که از بهمن ۱۴۰۰ تا خرداد
۱۴۰۱ یک میلیون و ۴۰۰ هزار بسته معیشتی توزیع شده است) ۱۰ )
رئیس سازمان بهزیستی اعلام نمود: بیش از ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر معادل ۸ درصد جمعیت کشور تحت پوشش نهادهای حمایتی
اعم از بهزیستی و بنیاد و غیره هستند.
در آخرین گزارش سازمان خوار و بار و کشاورزی سازمان ملل )فائو( رده سوءتغذیه ایران را در بین ۱۶۷ کشور در رتبه ۹۰ ذکر کرده
و اعلام کرده که به طور متوسط ۷ درصد مردم ایران ب ین سالهای حدفاصل ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ دچار سوءتغذیه بوده که این رده، ۱۲
پله اصلاح شده و در سال منتهی به ۲۰۲۲ میانگین سوءتغذیه به ۶.۱ تقلیل پیدا کرده است.
به گزارش آمارهای ارائه شده از س وی مؤسسات آماری کشور و اظهارات آقای سعید زار عزاده رئیس مرکز برنامهریزی و پژوهش کمیت ه
امداد، آقای ملکشاهی مدیرکل خدمات مددکاری کمیته امداد، سید مرتضی حسینی مدیرکل سازمان بهزیستی و با تحلیل آمارهای
ارائه شده، فقر غذایی، سوءتغذیه و مصرف غذاهای فاقد مواد مغذی و عناصر حیاتی در سلامت مردم کشورمان، به طور متوسط، در
استان فارس ۱۲ درصد، استانها ی کمبرخوردار ۳۰ درصد و در مناطق استا نهای مرزی به ۴۰ درصد بالغ میگردد.) ۱۱ )
8
رفع محرومیت و فقر غذایی اقشار آسی بپذیر از اولوی تهای نظام است؛ ولی متأسفانه، برنامه جامع و مؤثری بر ای آن تدوین نگردید
است و علیرغم اینکه همه مسئولان بر این اصل واق فاند که این محرومیت علاوه بر آثار اجتما عی و اقتصادی و خروج تعداد زیادی
مردم از چرخه فعالیت، حتی آثار سیاسی و امنیتی نیز دارد؛ ولی اراده لازم، آسیبشناسی و راههای رسیدن به راه علاج این ضایعه
مشاهده نمیشود.
از آن مصیب تبارتر اینکه نصیحت ناصحان امین و فعالان این حوزه را که هیچگونه چشمداشتی جز اصلاح تغذیه مردم ندارند را گوش
نداده و متأسفانه افراد غیرمتخصص چه در امر بهداشت و تغذ یه و چه در امر آرد و نان برای این حوزه تصمیمات غیرتخص ص ی
میگیرند.
ج: عوامل مکمل در سوء تغذیه
عامل دی گر تهیشدن محصولات کشاورزی از مواد مغذی، تغییرات ژنتیکی در محصولات کشاورزی است. طرفداران این صنعت با
زیر پا گذاشتن اخلاق، صرفاً پرمحصولی و ظاهری زیبا را مدنظر دارند و کار را به جا یی رساندهاند که به گفته محققان این حوزه، برابر
آزمایشهای صور تگرفته:
مواد تراریخته تا شیر مادران هم نفوذ کرده است.) ۱۲ )
به گفته پروفسور حسین احصایی از دانشمندان مؤسسه نانو فیزیک در آلمان، بیشتر ترورها در آلمان روی افرادی صورت میگیرد که
در حوزه سلامت و مواد غذایی ارگانیک و طب سنتی کار میکنند .) ۱۳ )
در ایران مرحوم دکتر طریقت منفرد وزیر بهداشت در دولت دهم، در برنامه افق، در خصوص تراریخته صحبت میکرد. قرار شد
مستندات خود را درباره این خیانت و در خصوص کرونا در برنامه بعد ارائه نماید. ولی دو روز بعد بر اثر یک سانحه مشکوک )پرتشدن
از ساختمان( کشته شد.
ایشان در دماوند منطقه وسیعی را به کشت ارگانیک و جم عآوری بذرهای اصیل از سراسر روستاها ی کشور و ایجاد بانک بذرهای
ارگانیک بهخصوص غلات و گندم و جو و برنج اختصاص داده بود.
اقدامات ضدبشری آمریکا و صهیونیزم در کشاور زی ایرا ن
بر اساس مستندات کتاب )نورمن بورلاگ( برجست هترین نفر راکفلرها در ژنشناختی گی اهی و ابداعکننده طرح )انقلاب سبز( رد پای
مأموران راکفلر و کمپانی مونسانتو در کشاورزی ایران برجسته است. بورلاگ دوست ۵۰ ساله هنری کسینجر سیاستمدار صهیون یس ت
و وزیر امور خارجه آمریکا بود که با پردهبرداری از طرح ۲۰۰nssm گفت: برای واپا یش دولتها و مردم بای د انرژی و غذا را در اختیا ر
گرفت.) ۲۲
راکفلرها بورلاگ را ناجی کشاورزی یک میلیارد انسان در دنیا و کشورهای فقیر ب هخصوص آفریقا و آمریکای لاتین معرفی کردهاند.
توسعه برنجهای هندی و ژاپنی و تایلندی از نتایج کار اوست. انبار روز قیامت )رستاخیز( یا روز مبادا، از بذرها ابداعات او در فوریه
۲۰۰۶ است. سیاست او به نابود ی بنیانهای کشاورزی در کشورهای هدف انجامید، فعالان و دانشمندان هندی با او به مخالفت
پرداختند و اعلام کردند ۷۵ درصد از تنوع زیستی هند با طرح بورلاک نابود شده است.) ۱۴ و ۲۲ )
9
شهریورماه ۱۳۹۳ نورمن بورلاگ به همراه کنت کویین عضو شورای امنیت ملی آمریکا و سیاسی امنیت ی کهنهکار و رفیقِ ۵۰ سالهی
به ایران سفر کرد که این همراهی جای تأمل دارد. » هنری کیسینجر «
حضور این مقام بلندپا یه امنیتی آمریکایی برای اولینبار پس از انقلاب اسلامی و در زمانی که فضای تنشآلود سیاسی میان ایران و
آمریکا در اوج خود بود ذ یل بنیاد جایزه جهانی غذا، world food prize ، یک ی از فصول عجیب این پرونده است.) ۱۵ و ۲۲ )
کویین پس از بازگشت از ایران، بهتدریج در گزارشهایی تکاندهنده، سطح بالای اقدامات امنیتی و س یاسی را که در این سفر انجام
داده به تصویر کشیده است.
متن پیش رو، گزارش تحقیرآمیز و تمسخرآمیز وی با عنوان "نورمن بورلاگ و بیوتکنولوژی، یک سفیر آمریکا را به ایران راهب ر ی
کرده است" که اکتبر ۲۰۱۷ ( ۲۵ مهر ۱۳۹۶ ( در وبگاه تخصصی انجمن روابط خارجی آمریکا ) AFSA ( منتشر شد.) ۱۶ )
او در گزارش سفرش به ایران مینویسد: ط ی یک صدسال اخیر برنامه راکفلرها در کشاورزی کشورهایی مانند شوروی ژاپن هند
پاکستان و )ایران( از این ایالت یعن ی )آیوا( هدایت شده است.) ۱۷ و ۲۲ )
از اتفاقات عجیب این سفر به چند نکته کلیدی م یتوان اشاره کرد:
۱ حضور فعال و مسئولیت دارند؛ از جمله م یتوا ن » پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی « . جمعی از دانشآموختگان بنیاد راکفلر در
به حضور بهزاد قرهی اضی - مؤسس، اولین رئیس، و رئیس وقت پژوهشکده در زمان دعوت کوئین - اشاره کرد. به گفتهی کوئین،
صورت گرفته است.) » مسئول پژوه شکده « دعوت از او توسط ۱۸ )
۲ . بعد از سخنرانی تأملبرانگیز کوئین در پژوهشکده، ۴۰۰ ایستاده کف « نفر از حضار بهمراه وزیر وقت جهاد کشاورزی - برای او
و هدای ای نفیسی نیز به او اهدا شد!) ،» زدند ۱۵ )
۳. او خود اذعان م یکند که بلافاصله پس از حضورش، راه برای حضور همکاران دیگر او در ایران، و همچنین حضور سرپ لهای ایرانی ،
در آمریکا باز شد )این افراد در گزار شهای بعدی معرفی خواهند شد(.
۴ منصوب شد؛ او مسئول تدوین و تخصیص » سازمان برنامهوبودجه « . پس از حضور کوئین، بهزاد قرهیاضی به سمتی جالب در
» بخش پژوهشی « در » الزام دولت به کشت برنج تراریخته « بودج هی پژوهشی کل کشور بود. بهصورت خیلی اتفاق ی)!( مواردی مانند
» قوت غالب « از اسناد بالادستی کشور - از جمله برنامه ششم توسعه - گنجانده شد. بهاینترتیب ایران اولین و تنها کشوری بود که
اش را ترار یخته میکرد.) ۱۸ و ۲۲ )
این مسیر خطرناک در پی پا یمردی و روشنگری نخبگان و رسانهها ی متعهد، با مخالفت نمایندگان ملت بهصورت موقت متوقف شد.
قرهیاضی بعدها پس از روشنگری رسانهها، از این مسئولیت خط یر کنار گذاشته شد.
در همان سال سید محمد خاتم ی جایزه بینالمللی خوارزمی را به گوردیو اعطا میکند. گوردیو در همان سال از رئیسجمهور وقت
اسرائیل نیز جایزه میگیرد.) ۱۹ و ۲۲ )
دکتر عیسی کلانتری در سال ۱۹۸۱ )دو سال پس از انقلاب( از آیوا فارغالتح صیل و به ایران میآید و پس از آن بود که برقرا ر ی
ارتباط با مؤسسه راکفلر در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت.) ۲۲ )
10
مقاله "تجارت مونسانتو از سم تا محصولات ترار یخته" مجموعه نظر یات دکتر عباسی ، استاد دانشگاه شهید بهشتی است که در بخشی
از آن، ایشان معتقد است ژن B.T را برای تولید سم وارد دانه برنج کردند.) ۱۹ و ۲۲ )
در سال ۲۰۱۰ جواد پورهمت معاون وزیر جهاد و رئیس وقت سازمان تحقیقات آموزش و ترویج، در تماس با مؤسسه )ایری( و توافق
با رابرت زیگلر مد یرعامل ایری تحت عنوان آموزش و تحقیقات رو ی برنج در شهرستان رشت اقدام نموده است. ) ۱۹ و ۲۲ )
در سال ۲۰۱۴ مؤسسه ایری با انتشار یک کتابچه الکترونیکی درباره روابط این مؤسسه با ایران توضیحات جالبی دارد.
ایری مینویسد: ایران از سال ۱۹۷۶ تاکنون ۳ میلیون دلار برای حمایت از تحقیقات بینالمللی کشاورزی از جمله پژوهشها کمک
کرده است و در انتهای گزارش به ایجاد تغییرات در گونه برنج صدری ایرانی و صفات ژنتیکی اشاره م یشود.) ۲۰ و ۲۲ )
شبکه دانشآموختگان راکفلر در ایالت آیوا بسیار گسترده است. از مجموع ۱۵۴ محقق ایرانی، ۵۳ نفر مدارج ارشد و دکترا گرفته و
۱۰۱ نفر کارآموز بدون اخذ درجه رسمی در مؤسسه ایری آموز شدیدهاند. ) ۱۹ و ۲۲ )
خبرگزا ری تسنیم در مجموع ها ی تحت عنوان: "اینجا ایران است راکفلر خوش آمدی! " به تهیه ۲۹ گزارش از پشت پرده توطئه
تراریخته پرداخته است. این خبرگزاری مینویسد:
در سال ۱۹۹۰ یک برنامه همکار ی یکساله بین وزیر وقت جهاد ) عیسی کلانتری( و شرکت ایری امضا شد و در این گزارش در
خصوص مراودات ۳۰ ساله بابک ناخدا و بهزاد قره یازی و موضوع ارتباط تنگاتنگ این دانشآموختگان راکفلر در آیوا و پیگیری اعطای
مدال به دو محقق برجسته راکفلر )نورمن بولداگ و گوردیو خوش( توسط وزیر وقت جهاد که خود نی ز از دانشگاه ایالتی آیواست، از
دعوت و حضورشان در آیوا و پذیرایی و....را طی تصاو یری به نمایش گذاشته است.) ۲۱ و ۲۲ )
بهزاد قره یازی رئیس امور تحقیقات و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور به تلاش برای ترار یخته کردن پنبه کشور اعتراف
میکند و پیگیر گرفتن مجوز از وزارت کشاورزی شده و این مسئله را در قالب برنامه ششم به مجلس ارائه کرد.) ۲۲ )
ایشان که با رانت و حمایت سایر افرادی که تحصیلکرده مؤسسه راکفلر در آیوا بودند، از جمله حمای ت وزیر وقت جهاد، به همراه
بابک ناخدا در معاونت جهاد، خواست ههای سازمانهای مشکوک راکفلر و مونتسانتو را به اجرا درمیآوردند.) ۲۲ )
چاپ مقاله در دانشگاههای مطرح آمریکا و پخش آن در سایر مراجع علمی داخلی با پول پاش یهای میل یو ندلاری در حمایت و تبلیغ
محصولات تراریخته از فعالیتها ی این طیف تحصیلکردههای ای وا است و این مطلب در برنامه افق توسط پروفسور کرمی افشا
شد.) ۱۲ .)
پس از واکنشها به مسئله تراریخته، رئیس پدافند غیرعامل کشور یکی از هدفهای حملات بیولوژیک به کشور در قالب غذا و کشت
تراریخته را کاهش جمعیت مسلمانان که از اهداف آمریکا و صهیونیسم است دانست.) ۱۸ )
برنامه گسترش تراریخته و خواستههای کمپان یهای صهیونیستی برای مدت ی متوقف، ولی با انتصاب کلانتری به ریاست محیطزیس ت
در دولت روحانی ، مجدداً کلید زده شد.) ۱۸ و ۲۲ )
خبرگزاری تسنیم فعالانه به این مسئله ورود کرد و اطلاعات ذیقیمتی از پشت پرده این توطئه افشا نمود.
11
سه شماره از گزار شهای ۲۹ گانه تسنیم ذیل عنوان "مزرعه پدری نوشته بورلاگ" در ۴ بهمن ۹۵ منتشر گردید که در مقوله غذا
و گزارش ویژهای با تیتر "ایران، ای ری، راکفلر" آمده است.) ۱۸ و ۲۲ )
در بخشی از آن چنین میخوانیم: کمپانی مونسانتو در ۶۱ کشور جهان نمایندگی و ۲۰ هزار کارمند دارد. این تحقیقات نشان م یدهد
تا اواخر دهه ۶۰ تولید عامل نارنج ی، ddt و pcp از تولیدات مضر مونتسانتو است.) ۱۸ و ۲۲ )
این کمپانی از هیچ فسادی فروگذار نکرده و فقط در اندونزی به ۱۴۰ کارمند عالیرتبه آن کشور رشوه پرداخت کرده که منجر به
شکایت در دادگاههای بینالمللی شده است.) ۱۸ و ۲۲ )
دربار ه ما
شرکت مدرن نان محلی نیریز با نام تجاری )نای زی نان(
این واحد تولیدی، در سال ۱۳۹۳ با هدایت و سرپرستی حضرت آیتالل فال اسیری، بهمنظور اصلاح تغذیه و سالمسازی نان مردم با
استفاده از آرد کامل سبوسدار در تهیه نان کامل بهجای آرد سفید تأسیس گردید . راهاندازی این شرکت تا رسیدن به تولید آزمایشی
به دلیل دیوانسالاریهای اداری در کسب مجوز تا سال ۱۳۹۷ به درازا کشید.
حضرت آی تالل فال اسیری با اعتقاد راسخ و با شناخت از خطرات آردهای تهی شده از مواد مغذی ، با ای ن دلیل که آرد سفید به منزله
سمی است که در درازمدت تأثیر خود را خواهد گذاشت، استفاده از آن را در این واحد تولیدی مطلقاً ممنوع اعلام نمودند.
به جهت اقتصادیبودن و حفظ خمیر از پارگی در مسیر فراوری، برخی استفاده حداکثر تا ۳۰ درصد آرد سفید را تجویز مینمودند؛
ولی ایشان استفاده حتی از یک گرم آرد سفید را نیز مجاز ندانستند.
"نایزی نان" بهعنوان اولین تولیدکننده انبوه نان محلی و بومی به نام نان تیری که با نامهای مختلف )تنوک، ساج و تلو و...(. در
منطقه زاگرس جنوبی و فارس شناخته میشود، با تلفیق سنت و صنعت و با رعایت تمامی مقررات بهداشتی زیر نظر نماینده فنی
اداره بهداشت، با شعار "از مزرعه تا سفره " کار خود را آغاز نمود.
"نایزی نان" گندم خود را از بهتر ین محصول منطقه نیریز تهیه و پس از بوجاری و استحصال آرد در داخل کارخانه با رعایت فرایند
کامل و دقیق فراوری نان سالم، اعم از استفاده از خمیرمایه و مخمرهای گیاه ی، فرمول اعلامی مربیان و خبرگان این حوزه یعنی : ۳
در ۳ در ۳ ، به معنای ماندگاری گندم پس از برداشت بیش از سه ماه و استراحت خمیر و چانه تا حداکثر سه ساعت و طول مدت
پخت بیش از سه دقیقه، نان کامل با کیفیتی را تولید میکند.
علی رغم نظر متخصصان حوزه آردونان مبنی بر ارجحیت نا نهای حجیم به مسطح ،که بنا به دلای ل )مثبته مدت پخت( اعلام
میشود، سع ی شده مورد اختلاف ارجح یت نان حجیم را با این نان )به دلیل مسطح بودن ( در شیوه پخت رفع نمای د و مدت پخت را
بیش از ۳ دقیقه با حرارت ملایم در طول پخت رعایت نما ید .
این مهم در بازدی د آقای دکتر صالحی ملاحظه شده، مورد ت أیید قرار گرفت. ایشان در ادامه با برداشتن نان از روی ساج جملها ی
گفتند که ارزش چنین نانی را آشکار میسازد. ایشان گفتند: ")این همان نانی است که ابوعلی سینا گفته، این همان نانی است که
پیغمبر فرموده، حتی گرمای آن دست را آزار نمیدهد(."
12
ظرفیت اسمی شرکت نایزی نان ای جاد اشتغال تا ۱۵۰ نفر است؛ ول ی افسوس که با نامهربان یهایی از جنس بیمدیریتی مسئولین این
حوزه، عدم تخصص و آشنا نبودن با حوزه آرد و نان، در حق ما تولیدکنندگان آزادپز جفا نمودهاند بهطور یکه با ظرفیت یکپنجم از
ظرفیت واقعی ول ی با هزینه ۵ برابر به کار خود ادامه میدهیم.
عدم اعلام قیمت واقعی نان، مشکل مهم دی گری است که ما ی اریگران حوزه سلامت و تغذیه جامعه را با "زیان انباشته" روبرو نموده
است.
در اینجا لازم است از کم کهای ب یدریغ و ایثارگرانه جناب آقای دکتر خواجه که از ابتدای تصمیم به این کار، همراه و حامی ما
بودهاند و با حضور چندباره خود در محل تولید، مشوق ما بودند و همچنین آقای دکتر صالحی تشکر و قدردانی شود. هرچند اجر این
تلاش و دغدغهمندی ایشان از عهده ما خارج است و فقط خداوند م یتواند جبران نماید.
پیشنهاد:
الف – باتوجه به مشکلات و معضلات عدی دهای که دامن این محصول حیاتی را گرفته و مسئول عالم و خبرهای تاکنون برای حل آن
پیدا نشده. و
ب - با درنظرگرفتن مطالب و موضوعاتی که از سوی متخصصان تغذیه و پیشکسوتان حوزه نان در این همای ش مطرح م یشود، و
ج - با عنایت به خسارات کلانی که از بابت ضایعات ۳۰ درصدی نان به علتهای متعددی که متولیان این حوزه ارائه کردند، دولت
متحمل میشود و مردم نان بیکیف یت مصرف میکنند و
د- به دلیل خسارتهایی که به دلیل یکطرفه نگاهکردن به موضوع نان، نانوایان متحمل میشوند و عامل تعطیلی تعداد معتنابهی از
نانواییها و در شرف تعطیلی بقیه شده است،
پیشنهاد میشود:
نرخ نان، آزاد اعلام شود و یارانه متعلقه به افراد مستقیما بهحساب آنان واریز شود.
بدین ترتیب:
۱ - دولت ازهدررفت ۵ هزارمیلیاردی یارانه به دلیل ضا یعات نان جلوگیری مینماید.
۲ - مانع از نشت آرد ی ارانهای و بهعبارتدیگر دزدی آرد در بازار آزاد میشود.
۳ - از قاچاق آرد و سوءاستفاده سوداگران جلوگیری به عمل خواهد آمد.
۴ - از قاچاق آرد از طریق مرزها به خارج از کشور جلوگیری خواهد شد.
۵ - از اسراف و صرف هزینه برای تولید حجم عظیمی شای د در حداقل همان ۳۰ درصد ضا یعات ی و بلکه بالاتر به دلیل حجم بالای
قاچاق به خارج، جلوگیری به عمل خواهد آمد.
13
۶ - از فشاری که در این حوزه برای تأمین این حجم تولید اضاف ی که بر دوش دولت است،رها شده، بهاضافه از درگیری در فرآیند
سلسل هوار در تمام پروسه تولید اعم از کاشت، داشت، برداشت، حملونقل، سیلو، فراوری آرد و پخت و... هزینهها یی که برای آن باید
پرداخت کند و همچنین نیروی اداری درگیر با این مسئله و درگیری نیروهای نظارتی و.....و......و......نجات یافته و صرفهجویی میگرد د.
۷ - نانوا باانگیزه بهتر و رقابتیتر م یتواند عمل کند.
۸ - حتماً با این کار، کمکی شایانذکر به اصلاح تغذیه، سالمسازی و سلامت جامعه م یشود و دولت از زیر بار این معضل اجتما عی ،
بهداشتی و صرف بودج های که بابت داروهای شیمیایی جهت درمان امراض ناشی از نان ناسالم متحمل میشود نجات خواهد یافت.
)که جمع ارقام قابل صرفه جویی در بودجه های مذکور، نجومی و غیر قابل تصور است(
۹ - از همه مهمتر یک نارضایتی عمومی از جمیع جهات را به یک رضایت عمومی هم برای تولیدکننده و هم مصرفکننده تبدیل
خواهد نمود.
والسلام علی من اتبع الهدی.
منابع: reference
۱ - مقاله تحقیقی ابر و باد و مه ......دکتر موسی صالحی
۲ - وصیتنامه حضرت علی ع و هشدار به سبق تگرفتن دشمنان از مسلمانان در دستورات قرآن
۳ - طب الصادق، بحارالانوار، طب النبی و من لا یحضره الفقی ه
۴ - سخنان دکتر جمشیدی )رئیس امور دارویی و پزشکی بنیاد برکت( در دفتر مرکزی بنیاد. مهرماه ۱۴۰۰
۵ - مقاله تحقیقی ) Wheat (از P.R.Shewry نشر آکسفورد ژورنال experimental.Botany
۶ - مصاحبه آقای دکتر صالحی.
۷ - بیست و یکمین همای ش ملی علوم و صنایع غذایی، کد مقاله ۱۲۱NC Food - ۲۹۲ . مرجع جستجو CIVILICA
زهرا شی خالاسلامی و مهدی کریم ی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی .
۸ - خبرگزاری دانشجو - گزارش دانشگاه هاروارد.
۹ - مقاله تحقیقی آقای دکتر موسی صالحی.
۱۰ - ارائه گزارش به ریاس تجمهوری توسط دکتر پرویز فتاح )ریاست بنیاد مستضعفان( و ریاست سازمان بهزیستی، تابستان ۱۴۰۱ .
14
۱۱ - مجموعه آمار، اطلاعات و سخنران یهای مسئولین برنامهریزی و پژوهش کمیته امداد، آقای سعی د زارع، مجید ملکشاه ی و سید
مرتضی حسینی )مدیرکل سازمان بهزیستی( و دکتر پرویز )رئیس بنیاد مستضعفان(.
۱۲ - مصاحبه پروفسور علی کرم ی در برنامه صداوسیما )شبکه افق(
۱۳ - سخنان پروفسور حسین احصایی )رئیس انستیتو نانو فیزیک در آلمان( نیریز - ۱۳۹۹
۱۴ - گزارش سفر بورلاگ )مؤسسه ایری( عضو برجسته بنیاد راکفلر به ایرا ن
۱۵ - حضور کنت کویین )مقام امنیتی و عضو شورای امنیت ملی آمریکا( در ایران و اهدای تابلوفرش توسط وزیر وقت جهاد.
۱۶ - وب گاه تخصصی انجمن روابط خارجی آمریکا ، AFSA اکتبر ۲۰۱۷
۱۷ - گزارش کنت کویین و )ایالت آیوا(.
۱۸ - گزارش تسنیم: ذیل عنوان )مزرعه پدری(.
۱۹ - تسنیم: اعطای مدال طلا به عضو برجسته بنیاد راکفلر، توسط محمد خاتمی .)تصویر(
۲۰ - کتاب چه الکترونیکی مؤسسه ایری سال ۲۰۱۴ )روابط ایری با ایران(.
۲۱ - تسنیم: تصاویر مراسم اعطا ی مدال طلای کشاورزی به نورمن بورلاک و گوردیو خوش، توسط عیسی کلانتری وزیر وقت جهاد
کشاورزی.
۲۲ - تسنیم: عنوان گزارش: اسناد اقدامات ضدبشری آمریکا و صهیونیست و رد پای مأموران راکفلردر کشاورزی ایران .
وگزارش )اینجا ایران است راکفلر خوش آمدی(