ریشه یابی مشکلات امروز نان و راه خروج از آن محمدرضا خواجه
ریشه یابی مشکلات امروز نان و راه خروج از آن
۱_ ترجیح حقوق مصرف کننده (مشتری) بر تولید کننده(نانوا) و تضییع حقوق نانوا به طوری که پرسنل یک نانوایی از ۸ نفر به ۲ نفر تنزل یافته وبا قحط الرجال کارگر نانوایی درد کشور مواجه شده ایم.
۲_ تعلل و تاخیر در ابلاغ نرخ نان با سه روش: ۱_سرکوب نرخ ۲_سبک سازی وزن چانه ۳_ساکت سازی نانوا بادادن نرخ ناقص .
۳_ ابلاغ نرخهای تحمیلی و نه مبتنی برافزایش هزینه های جاری پرسنل یک نانوایی .
۴_ عدم افزایش نرخ آرد دولتی متناسب با افزایش نرخ جهانی گندم به بهانه دفاع از حقوق مصرف کننده از ترس اعتراضات احتمالی که نوعی فوبیا محسوب می شود
ما در سال1389 دوره احمدی نژاد یک تجربه موفق داشتیم و هیچ مشکلی بوجود نیامد در طی سال جاری افغانستان به دلیل افزایش نرخ جهانی گندم چند مرتبه نرخ آرد ونان خود را افزایش داده ! ولی ماروی حرف اشتباه خود ایستاده ایم: که نان نباید گران شود!
۵_ بروز شکاف عمیق بین نرخ آرد دولتی (کیسه 33 تومانی) و آرد آزاد سال 1392 (45 تومانی ) در حد 600 هزار تومان ! بخاطر تشدید تحریمها از سوی ترامپ و عدم اجرای مصوبه مجلس توسط دولت مبنی بر آزاد سازی سالانه 20درصد از نانوایان کشور با شیب ملایم ومسخره کردن روحانی امروز مارا به چه کنم چه کنم انداخته طوری که دولت نه جرات دارد نرخ بدهد نه میتواند نرخ هزینه های جاری وپرسنلی تولید نان در نانوایها را روی سال 1392 ثابت نگه دارد! و با دادن سوبسید از جیب نانوایان به شدت به کیفیت وکمیت نان آسیب رسانده است.
۶_ فقدان جرات تصمیم گیری جهت اتخاذ یک تصمیم ساده و پیش پا افتاده برای یک کاسه کردن نرخ آرد دولتی (۳۵ هزار تومان) ونیمه دولتی (۵۰ هزار تومان)فعلی .
۷_ دلسوزی های بی منطق به اسم مردم و پایین نگه داشتن نرخ نان و آرد در حدی که امروز شاهد سقوط ارزش غذایی و خواص درمانی نان هستیم به طوری که رئیس پزوهشکده غله کشور گفته: مردم هرچه نان نخورند سالم ترند!
8_ کاهش وزن چانه به جای ابلاغ نرخ سر سال ومتعاقب آن نازک شدن نان و کاهش زمان پخت- کاهش زمان تخمیر- و سقوط کیفیت نان .
9- حذف فاصله صنفی توسط مجلس به بهانه ایجاد رقابت سالم و اعطای مجوز بی رویه آرد دولتی به افراد غیر متخصص و ایجاد رقابت ناسالم و تحمیل خسارت شدید به حوزه نان .
10_ تجویز نمک ثابت برای آرد های متغیر توسط وزارت بهداشت و تشدید ضایعات و مشکلات حوزه نان وجرم انگاری مصرف نمک در خمیر !
11_ جرم انگاری بالا بودن PH خمیر ونان .درصورتی که بالابودن PH در هیچ کجای دنیا به منزله مصرف جوش شیرین نیست.
12_ عدم آگاهی تصمیم گیران نان از ساختمان آرد-خمیر -گندم وگذشته نان در ایران و متهم سازی نانوایان به جای ریشه یابی علل بروز ضایعات یا لغزش (آرد فروش _ کم فروش) دربین آنها
13_ ناتوانی در تعیین دقیق تعداد چانه یک کیسه آرد که متناسب با نوع گندم _نوع آرد _ نوع الگوی پخت _ وزن چانه _ مهارت نانوا متغییر است . واتهام زنی به نانوایان !
14_ برداشت نادرست برخی از فرمانداران از هجوم افراد برای تاسیس نانوایی !!! که اگر نانوایی نمی صرفد چرا این همه متقاضی دارد؟ در صورتی که مردم از فرط بیکاری به هر دری می زنند و بدون مطالعه وبررسی سود وزیان نانوایی وارد این شغل می شوند وبعد یا ورشکست شده و خارج می شوند یا می ماند ومتخلف می شوند وریشه اصلی بروز تخلف در این حوزه دادن مجوز بی رویه است با این تفکر که احداث نانوایی جدید رقابت ایجاد می کند در صورتی که خسارت ایجاد می کند نه رقابت! واتفاقات زیررا رقم می زند:
1_ جایگزین جوش به جای مخمیر
۲_ جایگزین قابلمه به جای قدح
۳_جایگزین دستگاه به جای دست وفرار عطر وبو ورنگ ورو در نان
۴_ جایگزین زیر پیراهنی به جای روپوش
۵_ جایگزین کارگر ساده به جای ماهر
۶_ حذف صابون و مواد شوینده در نانوایی
۷_ حذف سحرخیزی
۸_ جایگزین خمیر تازه به جای ور آمده
۹_ ناتوایی در خرید ملزمات و تجهیزات نانوایی
۱۰_ ناتوایی در پرداخت حقوق _عیدی _سنوات پرسنل
۱۱_ رواج لغزش (آرد فروشی _کم فروشی-خشکه فروشی )
12-سقوط استانداردهای علمی وفنی در نانوایی
پس فرمانداران عزیز در پاسخ به نانوایی که می گوید: درحال زیان دهی و ورشکستگی هست نگویند:
اگر نمی صرفد بیا کلید مغازه را اینجا بزار وبرو! تا به متقاضی بعدی بدهیم که در صف است ! فرماندار اگر خوب بیندیشد با این جمله تیشه به ریشه نان وتبر به تبار جامعه زده است وباعث شده همه نانهای شهرش بیماری زا شوند و آمار ضایعات به مرز 50درصد برسد !که مورد گلایه مقام معظم رهبری شده است وا مسال نیز در پیام نوروزی به ما گوشزد کردند.
طبق فرمایشات رهبری در پیام نوروز سال ۱۳۷۸ در مشهد ضایعات نان ۳۰ درصد است و طبق تحقیقات سه ساله آقای قالیباف (گروه نان مشهدm.b.g )علت اصلی بروز این ضایعات نان پایین نگه داشتن نرخ نان توسط دولت_ پایین کشیدن وزن چانه به جای بالاکشیدن نرخ نان -زیاندهی شغل نانوایی و نوسان کیفی گندم است
پس سعی کنیم اشتباهات دولتهای گذشته را تکرار نکنیم .
همانطور که ثابت نگه داشتن نرخ نان توسط دولت های قبلی به ضرر دولت های فعلی تمام شده بهتر است ما راه درست را انتخاب و همسو با افزایش هزینه های جاری وپرسنلی یک نانوایی( آب _برق_ گاز_ بیمه _دستمزد_ اجاره_ مخمر _مالیات _ملزمات_ تجهیزات_افزودنی های نانوایی ) و افزایش نرخ جهانی گندم - نرخ آرد را نیر سالیانه هرکیسه ۱۰۰ هزار تومان افزایش دهیم وصبح فروردین نیز نرخ نان را متناسب با تورم سالیانه- ونرخ جدید آرد ترمیم و ابلاغ کنیم تا به نان آسیب نرسد. 23 بهمن 1401
برای افزایش معلومات تخصصی خود در این حوزه مارا در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
ایتا و تلگرام iranbread