چرا روزهای تعطیل همه نانوایان شهرتعطیل هستند؟
چرا روزهای تعطیل همه نانوایان شهرتعطیل هستند؟
این سوالی است که برخی تلفنی یا حضوری از من می پرسند ....!!
شاید سوال شما مسول یامشتری عزیزهم همین باشد جوابش را بخوانید:
سالهای قبل طبق یک تقسیم بندی دولتی نانوائیهای یک شهر یک درمیان ازشنبه تا جمعه هرروز یکی تعطیل می کرد تا همه از موهبت نان داغ وتنورداغ هرروز بهره ببرند!!
ولی این رویه طی ده سال گذشته کم رنگ شده وگاهی دریک روز جمعه 90درصد نانوائیهای یک شهر یا محل تعطیل هستند آیا کاردرستی است؟
اگر بخواهیم از دید مصرف کننده نگاه کنیم نانوا باید هرروز باز باشد تامردم بتوانند نان داغ وتازه بخورند!
البته که این خواسته بجائی است به شرطی که شرایط ان نیز فراهم باشد وازعهده نانوا برآید .ولی حیف که دیگر هیچ نانوائی نمی تواند این خواسته شمارا برآورده سازد چونکه :
1- قحط الرجال کارگری : به دلیل سیاستهای غلط دولت فعلی ودولتهای گذشته درسرکوب نرخ نان طی سالهای گذشته؛ دیگرکارکردن درنانوائی جذابیتی ندارد که افراد بخواهند کارگر نانوائی شوند.چون دستمزدها پایین وساعات کارزیاد است. واز آنجا که عملیات تولید نان قائم به فرد است ودر هرنانوائی باید حد اقل 5 نفر حاضرباشند تا سیکل کار بچرخد ( 1-خمیر گیروچانه گیر 2- کف زن یاچانه پهن کن 3- شاطر 4- نان گیر 5- فروشنده)
لذا غیبت یکی از مهره های اصلی (خمیر گیر- پهن کن –شاطر) آسیب جدی به عملیات پخت وپرداخت نان وارد می سازد.وکاررا به تعطیلی می کشاند
نبود کارگر ماهردرکشور مانع جستجوبرای یافتن جایگزین مناسب جهت کارگر غایب است واین امر نانوائی را به تعطیلی می کشاند چه فرماندار بپسندد وچه نپسندد! این نتیجه سیاستهای غلط گذشته ماست.
2- وجود نقائص جدی در قانون کار کشور: به فرض این که یک نانوا از ترس تهدیدات فرمانداروبازرسان 124 بخواهد چراغ مغازه راروشن نگه دارد با غیبت خودسرانه کارگرش چه کند؟ اگربخواهد اورا اخراج نماید فردا راهم باید به تعطیلی اش بیفزاید وکسی نیست که مهارت فنی داشته .مزید براین با اداره کار وقانون کار ( بخوانید قانون کارگر نه قانون کار!) چه کند؟
مگر می توانید به کارگری بگویید بالای چشمت ابروست؟ مگر قانون کار مدافع کار است؟ که بشود کارا اصلاح کرد؟ پس چگونه شما می خواهید متصدی نانوائی را مواخذه یا جریمه کنیند که چرا روز جمعه تعطیل کرده است؟ دولت هم دراین مصیبت شریک است!
3- دوران برده داری تمام شده است: به فرض این که نانوا هم از ترس تنبیه دولت به زورهم که شده جمعه رابرایش زهر کندواورا به مغازه بکشد!مگر عصر برده داری است که ما از افرادبیگاری بکشیم و کارگران نیز تمکین کنند !آنها هم انسان هستند واحساس دارند؛ زن وبچه ائی دارند که میخواهند مثل همه مردم روز جمعه کنار خانواده باشند وصله رحم کنند وبرمزار اهل قبور سری بزنند آیا توقع زیادی است !؟
4- چرا مردم تازه خور شده اند؟!
چه اشکالی دارد مردم هم برای نانوای محلشان احترام قائل شوند ونان مصرفی جمعه را پنجشنبه خریداری کنند؟! مگر نه این است که حضرت علی فرموده نان راباید سرد شده میل نمایید؟ خوب چه اشکالی دارد یک روز درهفته بجای 2ساعت 12 ساعت زودتر نان بخریم ودرمحیط خنک نگهداری کنیم وبعد بخوریم؟ اینجوری هم مشکل نانوا ی محل حل می شود هم روز جمعه دغدغه نان نداریم! وبه زمین وزمان بد گوئی نمی کنیم.
5- سوپرها؛ هووی نانوا: یکی از رقبای اصلی نانوایان کشور سوپرمارکتهای هر شهر هستند که بدون مجوز اقدام به فروش نانهائی می کنند که عموما بی نام ونشان هستند ووقتی اتحادیه ها اعتراض می کنند مسولان می گویند نمی شود جلوی انها را گرفت!
خوب چگونه است اینجا نمی شود از نانوای مجوز داربا آن همه سرمایه گذاری حمایت کرد تا پخت روزانه اش سود آور شود ولی نانوا باید روز تعطیل رسمی از زن وبچه اش بگذرد تا نان داغ به سفره شما برسد؟! مگر نانوائی اورژانس بیمارستان است که اگر یک روز بسته باشد سلامتی مردم به مخاطره بیفتد؟!
یک بار هم که شده فرض کنید رشته کاریتان نانوائی است وخانواده از شما توقع دارد که کنارش باشید
چه خواهید کرد؟
محمدرضا خواجه دکتری کسب وکار وکارشناس وزارت بهداشت
این سوالی است که برخی تلفنی یا حضوری از من می پرسند ....!!
شاید سوال شما مسول یامشتری عزیزهم همین باشد جوابش را بخوانید:
سالهای قبل طبق یک تقسیم بندی دولتی نانوائیهای یک شهر یک درمیان ازشنبه تا جمعه هرروز یکی تعطیل می کرد تا همه از موهبت نان داغ وتنورداغ هرروز بهره ببرند!!
ولی این رویه طی ده سال گذشته کم رنگ شده وگاهی دریک روز جمعه 90درصد نانوائیهای یک شهر یا محل تعطیل هستند آیا کاردرستی است؟
اگر بخواهیم از دید مصرف کننده نگاه کنیم نانوا باید هرروز باز باشد تامردم بتوانند نان داغ وتازه بخورند!
البته که این خواسته بجائی است به شرطی که شرایط ان نیز فراهم باشد وازعهده نانوا برآید .ولی حیف که دیگر هیچ نانوائی نمی تواند این خواسته شمارا برآورده سازد چونکه :
1- قحط الرجال کارگری : به دلیل سیاستهای غلط دولت فعلی ودولتهای گذشته درسرکوب نرخ نان طی سالهای گذشته؛ دیگرکارکردن درنانوائی جذابیتی ندارد که افراد بخواهند کارگر نانوائی شوند.چون دستمزدها پایین وساعات کارزیاد است. واز آنجا که عملیات تولید نان قائم به فرد است ودر هرنانوائی باید حد اقل 5 نفر حاضرباشند تا سیکل کار بچرخد ( 1-خمیر گیروچانه گیر 2- کف زن یاچانه پهن کن 3- شاطر 4- نان گیر 5- فروشنده)
لذا غیبت یکی از مهره های اصلی (خمیر گیر- پهن کن –شاطر) آسیب جدی به عملیات پخت وپرداخت نان وارد می سازد.وکاررا به تعطیلی می کشاند
نبود کارگر ماهردرکشور مانع جستجوبرای یافتن جایگزین مناسب جهت کارگر غایب است واین امر نانوائی را به تعطیلی می کشاند چه فرماندار بپسندد وچه نپسندد! این نتیجه سیاستهای غلط گذشته ماست.
2- وجود نقائص جدی در قانون کار کشور: به فرض این که یک نانوا از ترس تهدیدات فرمانداروبازرسان 124 بخواهد چراغ مغازه راروشن نگه دارد با غیبت خودسرانه کارگرش چه کند؟ اگربخواهد اورا اخراج نماید فردا راهم باید به تعطیلی اش بیفزاید وکسی نیست که مهارت فنی داشته .مزید براین با اداره کار وقانون کار ( بخوانید قانون کارگر نه قانون کار!) چه کند؟
مگر می توانید به کارگری بگویید بالای چشمت ابروست؟ مگر قانون کار مدافع کار است؟ که بشود کارا اصلاح کرد؟ پس چگونه شما می خواهید متصدی نانوائی را مواخذه یا جریمه کنیند که چرا روز جمعه تعطیل کرده است؟ دولت هم دراین مصیبت شریک است!
3- دوران برده داری تمام شده است: به فرض این که نانوا هم از ترس تنبیه دولت به زورهم که شده جمعه رابرایش زهر کندواورا به مغازه بکشد!مگر عصر برده داری است که ما از افرادبیگاری بکشیم و کارگران نیز تمکین کنند !آنها هم انسان هستند واحساس دارند؛ زن وبچه ائی دارند که میخواهند مثل همه مردم روز جمعه کنار خانواده باشند وصله رحم کنند وبرمزار اهل قبور سری بزنند آیا توقع زیادی است !؟
4- چرا مردم تازه خور شده اند؟!
چه اشکالی دارد مردم هم برای نانوای محلشان احترام قائل شوند ونان مصرفی جمعه را پنجشنبه خریداری کنند؟! مگر نه این است که حضرت علی فرموده نان راباید سرد شده میل نمایید؟ خوب چه اشکالی دارد یک روز درهفته بجای 2ساعت 12 ساعت زودتر نان بخریم ودرمحیط خنک نگهداری کنیم وبعد بخوریم؟ اینجوری هم مشکل نانوا ی محل حل می شود هم روز جمعه دغدغه نان نداریم! وبه زمین وزمان بد گوئی نمی کنیم.
5- سوپرها؛ هووی نانوا: یکی از رقبای اصلی نانوایان کشور سوپرمارکتهای هر شهر هستند که بدون مجوز اقدام به فروش نانهائی می کنند که عموما بی نام ونشان هستند ووقتی اتحادیه ها اعتراض می کنند مسولان می گویند نمی شود جلوی انها را گرفت!
خوب چگونه است اینجا نمی شود از نانوای مجوز داربا آن همه سرمایه گذاری حمایت کرد تا پخت روزانه اش سود آور شود ولی نانوا باید روز تعطیل رسمی از زن وبچه اش بگذرد تا نان داغ به سفره شما برسد؟! مگر نانوائی اورژانس بیمارستان است که اگر یک روز بسته باشد سلامتی مردم به مخاطره بیفتد؟!
یک بار هم که شده فرض کنید رشته کاریتان نانوائی است وخانواده از شما توقع دارد که کنارش باشید
چه خواهید کرد؟
محمدرضا خواجه دکتری کسب وکار وکارشناس وزارت بهداشت
+ نوشته شده در ششم مهر ۱۳۹۵ ساعت توسط محمد رضا خواجه
|