علت بروز لغزش ( تخلف- کم فروشی -آرد فروشی – گران فروشی ) در نانوائیها چیست؟

اولا لغزش دو نوع است :

1-لغزش سهوی

2-لغزش عمدی

به قول دکتر شریعتی انسانها یا گناهکار قاصرند یا مقصر

لغزش سهوی در حوزه نانوایی مربوط به مسائل فنی یک نانوایی است که ا ز تشخیص یک دکتر علوم سیاسی – کامپوتر ویا اقتصاد خارج است وچیزی نیست که افراد غیر فنی متوجه شوند ! وقتی وزن یک چانه -زمان پخت یک نان یا زمان خواب یک خمیر کم وزیاد میشود هیچ یک ازمعاونین استاندار یا فرمانداران -روسای صمت وجهاد وبازرسان قادر به تشخیص علل آن نیستند ونمی دانند که علل نوسان وزن یک چانه(سرخمیر-وسط خمیر-ته خمیر)با آردهای مختلف چیست؟ علل فروپاشی خمیر در حین کار چیست؟ علل لب دار شدن یک نان چیست؟ علل بروز داغ زدگی روی یک نان چیست؟ (چون هرگز دراین حوزه کاراموزی وکارورزی نکرده اند وطبیعی است) هیچکدام از این افراد تصمیم گیر برای نان نمی دانند علل فنی سفت شدگی یا له شدگی-کپک زدگی -سوختگی- نپختگی نان چیست؟ علت بروز پرت نان یا پرت آرد حین پخت چیست؟آرد مورد نیاز برای هرچانه چقدر است؟ فرق نان کیلوئی ودانه چیست؟ فرق مخمر فریمان با کلارمایه چیست؟ واثرات متفاوت این دو در تسریع یا تاخیر در ورآمدگی خمیر چیست؟ اصلا فلسفه تزریق جوش به خمیر چیست؟ فلسفه آرد فروشی توسط یک نانوا چیست؟ وقتی این مسائل تکنیکی وفنی را ندانیم نانوایان را متخلف می خوانیم وبه محض وزن کردن یک چانه در یک نانوایی احساس غرور می کنیم که دزد گرفته ایم! ومی خواهیم نقش نکیر ومنکر را در شب اول قبر ایفا کنیم.و حق مردم را از نانوا بستانیم! غافل از این که سالهاست حق نانوایان کشور را تضییع می کنیم واز جیب او به مردم سوبسید می دهیم. واین نوسان وزن حین کار طبیعی است و هیچ ربطی به تخلف نانوا ندارد!

آیا می دانید فلسفه این که تا بحال حال نان در کشور خوب نشده چیست؟

چون هراستاندار ووزیری که می آید می خواهد تشخیص ناقص خود را ملاک عمل قرار دهد و برای نان مردم نسخه بپیچد و لذا نان کشور رادر چمبره ای ازمشکلات قرار می دهد! که تااین لحظه سرنوشت همه تصمیمات و طرحهای دولتی شکست ونابودی نان بوده است ه و هیچ سودی عاید نان کشور نکرده است.علت همه این شکستها یک جمله است: جهل به موضوع نان !

از سوی مدیران متولی نان ! بگذریرم که همگی ادعا دارند ما دکتری داریم وهمه چیز را می فهمیم و اشتباه در کار ما نیست ! ولی یونس سینکی معاون وزیر صمت فعلی چند سال پیش اعتراف بزرگی کردکه ستودنی است: ماتابحال تصمیم درستی در موردنان نگرفته ایم ودکتر مفتح معاون وزیر صمت فعلی ورئیس قبلی قله کشور بعد ازفهمیدن دردنان و مظلومیت نانوایان اعتراف کرد : دولت بدترین نرخ گذار است! باز خدا شهید مفتح را بیامرزد که چنین فرزندانی تربیت کرده که صادق و سالم اند ونه تنها دروغ نمی گویند بلکه حرف منتقدین ودلسوزان نان را می شنوند وبرایشان خط ونشان نمی کشند! که چرا به فلان استاندار یا فلان تصمیم اشتباه در حوزه نان انتقاد کرده اید!

دکتری علوم سیاسی که علت تشدید ضایعات و سقوط نان ( پایین نگه داشتن نرخ -پایین کشیدن وزن چانه توسط برخی استانداران ) و تهدید سلامتی مردم وامنیت غذایی را نداند وقدمی برای تحقق فرمایشات رهبری مبنی بر جلوگیری از ضایعات 30درصدی برندارد به درد دهیاری می خورد نه استانداری! ودکترای اقتصاد که علت سقوط ارزش نان را نداند به درد بانکداری میخورد نه سکان داری نان کشور!

ودرد نان همین است که ادمهایی برای نان تصمیم می گیرند که هیچ سررشته ای از مشکلات نانوایی در ایران – علت بروز قحط الرجال کارگر- علت تبدیل دست به دستگاه – علت فرار نانوایان ماهر -علت دلزدگی وسرخوردگی نانوایان از شغل نانوایی - ومشکلات گندم - آرد - خمیر ونان وقیمت تمام شده آن ندارند وعکس نان را فقط درکتاب دیده اندنه در نانوایی!

و برای کتمان ضعف فنی خود فرافکنی کرده ونانوایان را مقصر جلوه می دهند ! و برایشان جرم تراشی وپرونده سازی می کنند !.

2- علل بروز لغزش عمدی در حوزه نان چیست؟

وقتی دولت جرات به روز رسانی نرخ آرد ونان را نداشته باشد

وقتی مدیران جسور وکاربلد نداشته باشد تا سرسال نرخ بدهند نه ته سال

وقتی استاندار عادل و دلسوزی نداشته باشیم که از تضییع حقوق نانوایانش جلوگیری کند

وقتی می دانیم حق بانانوایان کشور است ولی با چوب تعزیرات نانوارا ملزم به فروش نان زیر قیمت تمام شده می کنیم! واز جیب تولید کننده به مصرف کننده سوبسید می دهیم!

وقتی واقعیات را کتمان می کنیم که سهم آرد در نرخ نان 20درصد است و80 درصد نرخ تولید یک نان صبح فروردین افزایش می یابد ( نرخ آب -برق -گاز-بیمه -دستمزد کارگر-مالیات -اجاره- افزودنیها وتجهیزارت نانوایی- خوراک وپوشاک نانوا) و نانوا باید بپردازد والا مغازه اش تعطیل می شود وزندگی اش مختل می گردد لغزش بوقوع می پیوندد.

وقتی وزیر و استاندارانش نمی دانند یک کیسه 40 کیلوئی چندعدد چانه می دهد واداره یک نانوایی با 150 کیسه آرد درماه یعنی زیان دهی وورشکستگی و گوش شنوایی برای درک درد نان وجود ندارد نانوا لغزش می کند.

وقتی وزیر بازرگانی کشور می گوید : موقعی که سه سال پشت سر هم بران نان نرخ ندهیم آرد فروشی شریف ترین کاری است که یک نانوا انجام می دهد بیشتر به ریشه های لغزش دربین نانوایان پی می بریم

وقتی پیامبر می فرمایند : اگر از دری فقر بیاید از در دیگر ایمان می رود بیشتر به علل لغزش در نانوائیهای کشور پی می بریم! چون استانداران می گویند: می دانیم حق باشماست ولی نمی توانیم نرخ بدهیم!

وقتی رئیس جمهور کشور می گوید نان نباید گران شود! در حالی که هیچ فکری برای جبران هزینه های تولید یک نان ( هزینه های جاری وپرسنلی روزانه ) نمی کند بیشتر به علل لغزش در حوزه آرد ونان پی می بریم.

خداوندا مارا از تاریکی وهم به روشنایی فهم رهنمون ساز د تادرد نان را درست درک کنیم واز جیب نانوا به مشتری سوبسید ندهیم. محمد رضا خواجه .کارآفرین صنعت نان کشور